Baby breech

Assalamualaikum semua...nak tanya... saya skrng dah 31w tapi baby still xnak pusing... dlm kedudukan [email protected] ke ibu2 alami sama mcm saya..ada cara x nak bg baby pusing dlm kedudukan yg betul..

1 Trả lời

Nnt doktor akan sentiasa pantau kedudukan baby. Kalau stiap kalu jumpa presentation baby lain(makna bahagian baby yg menghala ke laluan lahir) sentiasa berubah2, makna baby sis ada unstable lie. So yg tu mmg dr akn bg tarikh czer sblm tarikh edd. Klu mmg tetap breech jgk, doctor boleh rujuk pada hospital besar utk try pusing baby melalui kaedah ECV(External cephalic version). Kalau smua failed mmg jalan terakhir ialah czer. Risiko baby breech ni tkut tali pusat terkeluar(cord prolapse) bila ketuban pecah yg boleh mengancam nywa baby. Sbb tu doktor akn bg tarikh czer sblm edd n lepas baby betul2 matang