Darah O+ & kuning

Assalamualaikum semua, betul ke kalau preggy mommies berdarah O+, besar kemungkinan anak yang dilahirkan akan kena kuning tinggi/lama? If betul, boleh ke ibu2 share tips utk atasi masalah ni. Dan ada tak ibu2 yg darah O+ tapi anak tak kena kuning tinggi/lama?

37 Các câu trả lời

Saya O+ tapi nurse kata baby takde kuning. Taktahu lah mcm mana boleh takde kuning tapi masa pregnant sy hari2 mnum susu kambing, makan kismis dan kurma. Kdg2 makan anggur hitam. Kmgkinan makanan tu bt takde kuning. InshaAllah blh try tp kalau ada gdm tak disarankan lah makan kurma n kismis.

adik ipar sy darah o+ , spanjang mngandung dia amalkan minyak klpa dara d'aura dgn susu moeder . dkt nak bersalin , mak mentua sy akn rebus akar bendi utk mnum air akar tu . alhamdulillah , bby dia lahir , kuning xde . sy pon amalkan apa yg dia amalkan , mntak² dipermudahkan smuanya

Aaa sy kalu bersalin xsah xdop seminggu kt spital kuning +g6pd... anak last ni umur 14 hr br leh kuar spital 2xhmpir tukar drh...ada gak yg drh O ok tp tgk ats drh bapaknya dominan x nga drh O,drh AB xdominan nga O sbb somi drh tu.Dh la ank2 sume ikut drh ayah drh ibu xde sorang pom😁

Akk drh 0+..2org ank akk g6pd..so dok kata kalau kena kuning pasti lambt baik..so lepas jer bersalin hari ke 3 dh mula kuning akk hantr jer ke klinic swasta..dia pantau 100%..tgl di klinic..akk dok pantang di rmh sorang2 tanpa ank huhu..dlm seminggu lebih dh ok br hubby bw balik rmh..

Baby boy sy kena prolonged jaundis.dah sebulan lebih tp masih kena cek kuningnya.ank prmpuan xde pula kena kuning.mcm2 petua dah try tp sy rs minum susu kmbing paling mujarab.baby poop n pee byk sgt.hrp2 this week kuning dia hilang la.

Ye, sy darah 0 +.. Lps bersalin baby kena kuning.. Paling tinggi 12.. Cuba amalkn anggur hitam.. Dn klo dh bersalin baby mandi kn dengan daun cermai.. Dh bersalin pon amalkn anggur hitam.. Sy amalkn alhamdullah kuning baby turun..

5y trước

sis mkn anggur dlm pntang ke?😲

Xsemestinya sis. Masa saya warded hospital aritu ramai je mommies bukan bdarah O tp baby kena kuning. Saya sendiri pun bdarah A+ tapi baby tetap kuning, cuma kuning dia xteruk. Saya bg susu ibu je sekerap mungkin.

4y trước

Bukan ke masa buka buku pink ada amik darah kan..check kat dlm buku pink first page rsnya ada nurse akan tulis..tp ada jgk yg tak tulis

Saya darah 0+. Anak tahan hospital satu malam then esok boleh keluar. Dalam belas hari turun 7 then tak yah repeat ambil darah. Cuma still nampak kuning2 kat muka tapi keep bf je and nurse pun tak cakap apa

Ap y sy tahu mcmtu lah tapi kalau ank kita drah o ikut ibu tak ad mslah..bnyakkan amal kurma..kalau sis nak lebih faham try baca artikel dlm apps ni pasal jaundice..dia akn terangkan..doa bnyak2 sis...

5y trước

Apa yg saya faham pun mcm tu la. Kalau anak pun darah o,xjadi mslh.

Tgok pda situasi juga agaknya yer sis... tak pasti la... sbb sy 1st bby jaundice dlm 1 week, 2nd bby dlm 2 3 hari jaundice...sy darah o+. Tapi adik sy darah o+ baby mmg tak kena jaundice...