Cara nak bagi kepala baby turun bawah laluan.

Assalamualaikum saya nak Tanya. Sebb Sy first mom. Haritu GI kk nurse kata baby awak kaki dia ke bawah. Kepala ke atas. Skrg dah 30 week. Risau jee.. sebab saya nak bersalin normal. Nurse kata jgn risau nanti cek balik 32 minggu lagi. Sebab baby boleh pusing. Saya sampai buat research lagi. Cara nak bagi kepala baby pusing bawah & buat exercise senaman. Ade tips tak?

5 Các câu trả lời

Sy dari 28 minggu mmg dk bwh. Scan masa 33 minggu pon dk bwh jgk. Tkde buat snmn sbb sy mmg suka brjln. Pastu selalu baca doa nabi yunus dengan ayat alfath tu. Pastu sy mmg kencing berak sume cankung. Entahla dah terbiasa suka tnds cankung .😂 pastu sy tdo mengiring je kiri slalunye , klau lenguh tukar kanan spnjg pregnant ni ..pastu sy suka ckp2 ng baby masa mngandung suh masuk laluan tu sbb dah xlame nak due ..huhu .. insyaallah baby awk pon same masuk laluan . ❤️❤️

Saya try exercise guna gym ball, sujud lama2 (saya selalunya buat solat hajat sujudnya lama sikit), dengan baca surah al fath ayat 1 (inna fatahna laka fatham mubina) sambil usap perut ke bawah & ckp2 dgn baby. Alhamdulilah menjadi. Saya 31w mcm awak. Skrg 32w kepala dia da kebawah. Harap dia tak berpusing balik la harap dia static kepalanya masuk laluan sampai bersalin. Pape pun saya doakan awak selamat bersalin ya baby and mummy sihat2 belaka amin..

baby sy drp 23w kepala kat bwh tk berubah2. hope skrg 33w smpai laa baby lahir, kepala kt bawah je.. risau dia berpusing pulak. sy tk de buat senaman pun. cumaa sy tidur kerap ngiring kanan/kiri. kalau terlntang, sy naikkn position lutut. kalau kencing, smnjk prgnant sy prefer kencing cangkung. sy kerap kencing.. sejam smpai 4 5x kencing🤣 maybe sbb tu kot. enth la.. sis boleh try kot2 menjadi.

byk berjalan ,sujud lame cikit

banyakkan jalan.