BABY 8M TAK BERAK 5 HARI

Assalamualaikum saya nak tanya, Normal ka baby 8m dah makan semua tp tak berak dah 5 hari? Baby kentut ok, perut pon kempis ja.. Ibu² tlg bantu apa yg perlu saya buat?

9 Các câu trả lời

mcm dia, susu dia normal x? sehari susu kna 3x paling kurang, sbb dah start mkn .. n mkn dia kena consistent .. lama tu 5 hari xberak .. ibu should be worry .. n klu mcm anak sya, 3-4 hari xberak mmg sembelit huhu tp doctor pakar sarankan minum air masak byk utk mudahkan dia berak .. tp sbb msa tu anak sya kurang minum air masak .. so susu dia mmg bancuh cair .. cth 5 auns susu, air dia 6 auns .. so lebih air sikit .. mcm tu je cara dia .. tp klu xbleh juga mmg sya cari pisang .. at least sebiji sehari ... klu pisang tu size besar bleh belah 2 .. klu kecil bleh suh dia habiskan terus .. selang sehari bgi smpai dia bleh berak ..

2y trước

bukan ke pisang boleh buatkan baby lg sembelit? sama mcm kentang dan nasi..

baby dah 8m, dah start makan kan. maybe ada makanan yg buatkan dia sembelit kot. puan cuba bg dia minum air byk sikit. kalau dia taknak air sgt, cuba bg makan buah2 mcm betik dan buah naga. elakkan bg kentang, pisang. puan boleh google makanan yg sesuai utk kurangkan sembelit baby. 5 hari tak membuang walaupun dia okay je, risau nt time dia memg nk membuang, dia sakit sbb najis dia keras.

W'salam. Saya pernah tanya admin di Happy Baby Foods Malaysia (HBFM), normal kalau baby nampak active dan takde apa apa kelainan. Tapi boleh je cari cara utk melawaskan penghadaman. Air kosong kena cukup (had mengikut umur), buah-buahan kena makan juga. Rajin urut perut, bicycle legs.

normal tu sis..baby sy umur 2 bulan...2 minggu x berak dh mkn ubat dr klinik msih x berak..jumpa doktor pakar ckp normal ada lagi baby lain yg x berak sampai sebulan...skrg bby sy dh 4 bulan berak cam biasa..klau bby xde muntah ngis2 perut keras bby x aktif ok lah tu..

2y trước

Lain awak baby bawah 6 bulan minum susu sahaja jadi kalau kurang berak sgt xde masalah lagi2 yg bagi susu badan. Tapi baby yg dah makan makanan solid ni at least kena berak laaa.. Sbb dah makan, lagipun takut sembelit je

bagi baby buah naga ..umr dh 8bulan spttnya berak sekali sehari sbb dah start makan..buah naga bagus utk bby ada masalh sembelit

Blh cuba ke pharmacy ,tanya ubt cecair sembelit utk baby/kerapkn bagi air suam stu btol kecil/Urut2 perut baby dgn minyak angin.

bagi minum air yg cukup dan paling pantas bagi baby makan buah papaya 😁

try susu enfalac gentlease

ade bg air suam?