Tanya soal kandugan

Assalamualaikum saya nak tanya ada tak ibu2 yang pergi kelinik, dokter Tanya last period bila. Saya bagitahu 18-12-2019 last datang. lepas tu kata nya usia kandungan saya 1 bulan 6 hari. Saya nak scan tapi kata dokter kalau nak scan pun tak nampak juga. Kalau nampak pun kantungan nya saja. Ibarat telur yang tkde putih nya, Betul ke mommy2..?? Dokter pun tak boleh nak sahkan saya hamil, sedangkan saya dah test HCG ada dua line terang, Moho pejelasan nye mommy2?

Tanya soal kandugan
53 Các câu trả lời

Biasanya klu kita pergi kk macam tulah sis..doc akan suruh kita tunggu 8-10 weeks baru scan. Tapi kalau dah xcited sangat kita mesti nak tau jugakkan walaupun hanya kantung aje..boleh je sis pergi klinik swasta cakap nak scan, sekurangnya bila nmpk kantung tu kita betul2 yakin prggy kan..klu nak tunggu smp 8 weeks tu rasa lama je🤗

5y trước

Ala kesian awak..trylah tnye klinik lain plk..agaknye yg sis pg tu doc 4 time je kot dia malas nk scan..awak pg lah siang jgn mlm2..😁😁

Kita sama . Dr kk xnk scan sebb dia kata terlampau awal , kalau scan pun dia xnampak . Saya pun check bnyak kali upt memang positif . Refer p.puan dekat hsptal sbb saya ada bleeding , dia memang scan atas bawah bila pergi hsptal . Bukan apa awak , tkut mengandung luar rahim pun ya jugak .

sya agak terkilan jgk, sya cek sndiri guna pregncy test double line.sya gi klinik nk confirmation.nurse tu x buat test ape2 pun dia cuma kata sah hamil dpd gmbr test yg sya bagi dan xde scan pun dan ckp yg sya bru 5weeks. pdhal sya nk kan confirmation.sbb msih ragu2..sya terus je balik dgn sayunya 😔

5y trước

@fifah mansor.. sbb tu la doc tk bg scan awal2.. awal sgt mcm2 kemungkinan.. 50-50.. 10-12minggu bru la ok nk scan ke apa..

Better awk scan nnt kndgn dah 10-12 weeks je sis .. klau scan awal2 ni , incase xnmpk janin atau heartbeat lmbat nmpk akan buat kita rsau , stiap kli nk repeat scan tu akan rsa wktu terlalu lma nk tgu .. in shaa Allah sis dah terang mcm tu line , mmg sis pregy dah pun ... Tahniah yerr..

Heee takpe. Week 6 ke atas selalunye dh boleh nmpk heartbeat 😊. Sy haritu pun test pakai pregnancy test je. Xpg pun check lagi sbb rata2 kawan ckp nnt nmpk kantung je. Baru2 je ni ( week8) dh nmpk and dgr heartbeat. Just make sure jaga diri k sbb dh tau diri pregnant.

Betul la doktor tu cakap..kalau scan jugak kan da kena membayar utk scanning padahal mmg xkn nampak apa pun selain kantung sbb terlalu awal 😊..jaga diri & pemakanan, dah 8w ke atas scan semula baru la puas hati 😁

Kena rajin research sis.. Tgk utube ke.. Perkembangan baby Dr bulan 1 sampai 9bulan..hamil 1bulan tu baby pn blm bentuk.. Mmg scan xkan nampak. Nak nampak tggu 9 mnggu.. Tapi da boleh strt mkn folid asid da.

Betul la apa doc ckp tu.. awal lg nak scan.. lg doc x cnfrm jadi kah x.. mungkin blighted ovum. Mungkin hamil luar rahim. Mungkin kehamilan anggur... So do banyak2 minta supaya kandungan kamu baik2 saja...

betul la doktor ckp tu, klu 1 bulan 6hari mmg tak nmpk pun.. akan nampak kantung je. dulu masa sy scan 5mggu pun mmg nmpk kantung je. so sis sabar sikit ye.. nnti dh besar skit baru scan.

Sahkan prgnant dr upt tu lah.. Bwak ke doc atau nty at klinik akn suh buat smula upt(urine pregnancy test) situ klu positif, sahlah awk prgnant.. Klu xleh scan tu sbb awal agy sis.. Hehe