pregnant 5weeks

assalamualaikum.. saya baru saja berkahwin pada 26/01/2020.. lepas tu sy lambat period .. sy last period tu 21/03/2020 pada 24/04/2020 sy cek pegi klinik, doc tu cek 1 line saja.. tpi sy sangat tidak berpuas hati dan sy suruh husband saya beli pregnancy test.. keesokan hari tu sy cek ada 2line , dan 26/04 pn sy ada cek dan keputusan nya sama positive.. tapi saya selalu sakit perut.. lebih kurang mcm sakit period. adakah ni normal ataupn sebaliknya? dan perlu kah sy pegi jumpa doc? ada siapa2 ka sama dengan situasi sy skrng ni? ?

pregnant 5weeks
24 Các câu trả lời

Normal sis... Nnt anak2 kita akan lahir bln 12... sy Due date 29/12/2020 😂😂😂 1st prenancy gak... sakit2 mcm kamu juga...tapi takde alahan, takde muntah2... bereh je semua...sy ari ni 6week 2 day... sy taknak scan... sbb kalau byk kali scan bahaya... sbb sinaran tu... Tp hari2 sy scan ibu2 yg dtg jumpa dr... mcm2 sy jumpa, ibu yg etopic prenancy, ibu yg keguguran, ibu yg ari ni scan twins, esoknya dtg balik gugur... hmmmm... so sis jaga laaa diri ya, di awal ni sngt2 laaaa manja tuk jaganya... Sis tuk awal2 elakkan tuk scan dulu, kita scan ni bila perlu je... cth sakit sngt, kita akan scan, sbb takut actopic, kalau nk tgok jantina tggu laaa 4 bulan ke atas, smlm pt sy 7 bulan pn masih tak nampak jantina apa... moral og value jgn dgr kata org suh scan ke apa ke, just amalkan pemakan n budaya yg sihat je, folic acid amek setiap hari jgn skip... tu sahaja...🥰🥰 Tahniah sis...

4y trước

wahh alhamdulillah.. tahniah sis😘

Dulu mase saye dapat tahu saye mengandung di sbb kn oleh sakit perut macam senggugut tu..3 hari sakit nye tapi tk dtg2 jugak dtg bulan nye..esok nye saye cek mengandung atau tk.. Rupe nye mengandung..sakit macam senggugut tu berlarutan tapi saye tk ingat sampai berape minggu..kalau sakit di serta kn keluar darah awak pergi klinik ye.. Ape2 pn tahniah jage diri elok2 tau☺

walaikumusalam sis, saya pon mgalami bnda sama kerap sakit perut nk period tp tiada sbrang alahan atau apa2 buat masa ni dan saya bru saja berkahwin pada 21.03.20 dan last saya period pada 22.03.20. Pergi klinik cek dan saya positif 😊

sy mengandung 7minggu pun kerap sakit perut. sakit pinggang mcm org yg nk dtg period.. seminggu sy lewat dtg haid sy cek alhamdulillah sy positif. mula tu cek sendiri ade 2line g klinik pun positif. 😊

Waalaikumsalam sis. Hehe. Date kawen kita sama. Alhamdulillah rezeki sy awal sikit. Now dh 10w . Due hujung bln 11 😊 congrats sis. Take care okay. Sy last period bln 12. Smpi skrg x period2 lg 🤣

4y trước

alhamdulillah, tahniah sis😘

Samalam mcm saya ke klinik check jd satu line , kat rumah guna upt lain smpai berbelas strip semua dua line . Maybe awal lg kita doa baik2 jelah . Moga ada baby dust for both of us

sy dl pon camto.. doktor chek line samar.. lps scan semua br nmpk kecik tp da 8week.. heartbet semua da ade.. to mmg normal rs sakit2 kat perut n pinggang dia na membesar.

Saya pun baru check je. Alhamdulillah positive. Sakit perut bawah pusat tu mcm nk senggugut. Tanya doctor, cakap thats normal utk awal kehamilan.

Hai sis. Congratulations. It is normal as your womb is expanding for your baby to grow. However, kalau rasa cramp lebih drpd senggugut, go seek a doctor.

Situasi saya lebih kurang macam awak. Dapat tau positif 22/4/2020. Sekarang tengah alami sakit perut. Tengok komen kat sini rupanya memang normal.

4y trước

ya sy fikir tak normal, sy takut hehe