Baru 4minggu pregnant

Assalamualaikum, saya baru 4w lbh pregnant,saya nak tanya soalan pada ibu2, ada keburukan ke kalau saya puasa, sekarang saya tengah puasa, tapi perut saya Kadang2 pedih,lepastu letih sngt2, Terima kasih

27 Các câu trả lời

kalau rasa perut dah pedih better buka je , sy 14w . try shri , mmg tak bole tahan sbb tak mkn benda berat . buka tu mkn . smpai ke tgh mlm perut jd meragam . trimester 1 ni janin perlukan byk nutrisi . kne bykkn mnum air , makan makanan yg berkhasiat . jgn paksa diri utk berpuasa .tkpe puasa boleh ganti . sy pun kalau bole nk puasa , tp sbb pkirkan kandungan , jd tkpelah . ganti je nt .

Islam tk kejam sayang .. jikaaa awak rasa ia boleh memudaratkan diri awak atau bby lebih baik jngn puasa .. macam saya saya gastrik time preg time saya 7 bulan .. tp saya tkot jadi lagi sbb gastrik time preg teramat laa pedihh bg saya kenaa thn wad smpai 1 minggu .. ni pun dokter pesan kt saya jngn puasa klau ia memudaratkan dri dan bby .. tp nnti cuma kenaa ganti balik puasa

Ikut pada badan masing²..sy dulu mmg time bulan Ramadan dah masuk 2nd trimester..Alhamdulillah dipermudahkan.tapi ini sy.since awak pun masih lg di awal kandungan, better kalau tak larat je terus berbuka.nasihat sy, jumpa doktor nanti tanya mcm mana to get more info & better understanding..moga dipermudahkan urusan kita semua ❤️..

sebenarnya atas bdn kita. kalau badan kita larat boleh puasa tapi masa sahur banyakkan air, makan kurma. mcm saya mnum air rendaman kurma. Mintak pada Allah moga dikuatkan sepanjang ramadhan. Tapi kalau sis tak larat boleh je berbuka. Tapi kena cuba dulu untuk puasa. sahur semua. bukan terus tak payah puasa.

thn lps sy dok pulun ganti puase mase awl kandungan, walopon sy rse ok n larat smp berbuka last2 kandungan sy xmembesar n gugur.. awl2 kandungan ni janin perlu byk nutrisi utk membesar.. better xyh puase.. tmbh lg da pedih2 tu mknenye awk xthn

awak kalau tak larat jangan paksa ...awak puasa mana takat awak mampu je sebab kandungan awak masih awal lagi ... awak niat puasa macam biasa dan kalau dlm tgh hari rasa tak larat atau pedih sangat perut cepat2 berbuka...kesian dkt kandungan..tak apa nanti puasa boleh ganti balik

Banyak sangat soalan macamni, awak kalau dah sampai pedih2 letih dan memudaratkan takyah lah berpuasa awak, kesian baby kite puasa boleh ganti anything happen kat baby kite nanti lagi bahaya.

1y trước

Yes betul cara sis tu, puasa boleh ganti kan. I pon risau jugak kandungan i lagi2 kite ni jenis gastrik dulu kuat lagi lah kan berpuasa. Skrg dah ade baby dalam perut takut nak puasa dgn condition kite ni on off cepat pening kdg rasa cam nak pitam pon ade.

Banyak nau soalan macam ni. Boleh tak awak follow mane2 page kesihatan dekat ig atau facebook berkaitan dgn preggy mom . Ramai doc advice pasal ni. Risau sgt kalau tak puasa. Puasa boleh ganti , lagipun awak sendiri tahu condition badan awak mcm mne. Jgn di gigih sgt.

klau awak tak larat awak jgn puasa jgn paksa diri tu utk puasa mybe baby dalm perut awak tu rase lapar klau awak puasa takut awak pengsn lak nant coz awak kn berbadan dua tp lau awak kuat awak puasa tu pada pendapat sy la lain org lain rasa dia tu .

awal lagi Tu sis saya pun baru 7 minggu. kalau xlarat berbuka aje sis..nanti boleh ganti..dlu sye ganti puasa 30 Hari Sbb mase mengandung anak pertama saye xpuasa sbulan, atas sebab HB sye low sye xdpt habiskan sehari berpuasa