Pregnant twin,blh ke puasa?

Salam ibu2 semua,sy pregnant twin...ni pengalaman pertama sy,nk tya ibu2 kalau mcm sy ni blh ke sy teruskan berpuasa?sbb semalam selepas buka puasa sy sakit perut & gastrik. Terima kasih pd ibu2 yg sudi jwb soalan sy😊

5 Các câu trả lời

wsalam...xperlu puasa...dulu kakak sy prnah pregnant twin..puasa pstu baby yg sorg xckup nutrien...xlme kmudian meninggal dlm perut....kalau da sakit perut gastrik baik xya puasa...sy pun time puasa ikot sahur lps tu jam 10 perut da sakit terus je makan...mmg xpuasa...

saya rasa xperlu sis. dlm Islam pun ade kelonggaran utk ibu2 mengandung atau ibu2 menyusu jika puasa tu boleh memudaratkan baby. jgn risau sis. nyawa baby tu lebih berharga. anak pertama pulak tu.

sy twin juga. puasa separuh hari je ,risau baby kurang gerak dan kerap ngeras. last sy buka puasa , demi anak. nanti ganti dan bayar dam 😊

rase nye baik takyah puasa..sbb twin ni perlukan lebih byk tenaga..takyah puasa lagi sis..

walaikumusalam .. kalau awal lagi baik jangan puasa dulu kesian baby tu nanti lapar ..