mengandung lagi

assalamualaikum nk tny ada tak ibu2 di sini bersalin czer, baby bru 4 bulan ke atas lekat pulak baby dlm perut.. boleh sy tau dpt brsalin normal atau czer juga.. sy ank 4 bln bru first czer skrng lekat pulak no 2.. #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

11 Các câu trả lời

Saya baru je bersalin normal baru ni 29.1, mse 1st pregnancy dulu saya terpaksa czer sbb baby breech je , jadi saya pilih elective czer la, before tu ade la option yg boleh buat, ECV , tapi failed, sakit amat buat ECV tu, padahal sblm mula ECV prosedur tu , Dr buat scan pun dah rse sakit otot2 perut tu, tapi kononla nak cuba, ya ampun sakit lagi.. sampai terangkat kaki cuba nak tahan sakit tu.. sudahnya Dr gov tu suggest soh minta tarikh utk czer la dkt hosp private yg saya nk bersalin tu, saya pilih 24.9.2021 bsamaan hari jumaat n bday saya , selamat la bersalin czer , masa terlalu pantas , before masuk OT xsempat nak peluk suami sbb dia tk sampai ward lgi pas solat jumaat , pas bersalin baru jumpa suami , skjp sgt prosesnya , Dr tu terlalu tekankan mse , bila dh kata on time @2pm mmg kne time tu jugak dah ready all the equipment huhuu, tkde la feeling2 mcm org lain bersalin czer at private hosp siap leh record ade moment lgi, kita , suami pun xdpt teman, hantar ke OT pun xsempat , hantar ke ward je before solat jumaat 😿 tk apalah, nak wat cane dah musim covid tu, semuanya perkara dilarang. So back to topic , saya ni pun kira kategori “poor spacing” juga, seleps czer ank 1st , at 6months mse tu bln puasa , rupanya ada lagi 1roh ditiup dlm rahim mmy ni 😄 mashaa Allah, LMP @9.4.2022 due @2.2.2023 tapi Dah selamat bersalin normal dulu @29.1.2023 , kata Dr @private hosp saya tu, saya kan poor spacing , 70% boleh normal if sblm ni pnah czer, if tk ada komplikasi lain la mcm masalah kesihatan ke , yg plg penting kt tmpt czer tu elok je, saya sepanjang pregnancy utk try normal ni , scar di tmpt czer tu xpnah sakit, tang lain yg byk sakitnya, sakit blkg la sakit tang perut la sakit kt tulang pelvis la, penat je nak bawa badan ni 😅 jadi kisahnya ank czer saya @1thn 4bln, saya dapat normal labour utk the next , rupanya pantang yg bersalin normal ni lagi terpantang skli 🥹 lagi risau dgn benang jahitan 😅 punya takut kang benang terbuka tak psal2 kne jahit balik hidup2, mse jahit pas keluar bby tu tak rse sgt sakitnya, mungkin sbb saya amik ubat tahan sakit tu, cukup la 29.1 yg lalu tinggalkan memori pda saya, 2pagi dah tk lena sbb bgn pegi kencing tgk dh ada darah then diikuti rse basah air ketuban ditambah lgi contraction slow slow , walaupun tahan sakit tu sampai ke tgh hari baru ke hospital private nk bersalin tu, cek CTg n laluan pstu citer la kisah npe dtg hospital tu, jadi terus dia soh dok LR sbb kne bersalin haritu jugak sbb air ketuban dah pecah takut infection pd bby, saya dgn positive nya kne bersalin jugak haritu, walaupun suami di jauh baru OTW ke saya (Kemaman - Bangi) , lepas asar baru dia sampai ke saya di hospital.. byknya saya layan contraction sorg2 la , mak saya hantarkan saya ke hospital pstu g tmpt lain dgn yg lain n anak saya pastu saya pun kne tahan terus di LR.. sambil tunggu suami dtg 🥲 suami ada mcm xde je hahha, klu tidak, mesti ada citer suami kne cengkam tu😝 suami penat balik bertugas referee dkt 2am dah kne call soh standby bini nk bersalin dh keluar tanda, lps confirm dia gerak 10am dgn abah mertua sbb dia xlarat nk drive.. yela member xcukup rehat nk kne drive jauh berbatu pulak alahai.. pas maghrib di LR tu suami g hntr abah mertua ke TBS , dia kne balik kemaman terus, biasalah bos besar mne leh cuti kan 🙃 penat layan sakit sorg2 dlm LR tak sampai2 jgk suami, dah hujung2 saat tu baru muncul, tepon pun nk tekan mcm dah jdi org buta dah 😎 punya la kalut skli mse2 klimaks tu 💪🏻 seb mse push dia ada kt sebelah kalau tak, tak sedor lgi pengorbanan bini xtau la enn

masyaallah serumnya dgar luka dlam tk elok lagi tu suami awk tk buang luar ke? bhya tu blh pecah rahim sya czer 2 kali mmg jarak 4 thun ank prtma dn kedua risiko pade awk kne rancang elok2 czer ni tkpela smoga awk dan bby slmt..

Tengok pada keadaan puan dan kandungan puan. Buku pink sblm ni ada tulis VBAC? Jika ada, itu penilaian doktor slps puan bersalin sebelum ni yg menyatakan puan boleh vaginal birth after ceaseran.

2y trước

Di muka depan buku pink atau ada slip/catatan doktor yg klip di buku pink.

Bnykkn doa sis.. mcm kwn sy ank bru 3 bulan dh mngndung lg.. pstu ank kedua dpt brsalin normal.. dy cirit birit je pstu g hospital cek bukaan 8 cm dh trus brsalin😅 doa supaya dpt brsalin normal.. inshaAllah

2y trước

Allahuakhbar amiin amiin amiin... doakn sy nah thanks bg komen positif

sya msa anak sulung umur 1thun 2bulan pregnant lg..doktor sruh jmpa pkar utk chek bleh branak normal ke tk😌😌kptusan bleh tpi sayang yg kedua ni pn kne czer dsbbkn baby dh trberak

kalau tak silap, mmg kena czer juga. rezeki kalau dpt tunggu sampai due. kalau takde rezeki kena bersalin awal. depends pada keadaan prev scar.

2y trước

kan sis. mostly gitu la case nya. sbb bahaya nak tunggu sampai turun tanda utk try normal. risiko rahim pecah nauzubillah.

waalaikumsalam, apa yg sy tau kena czer juga sbb jarak dekat kurang 12bulan.. lebih 12bulan baru boleh nilai boleh normal atau czer

assalammualaikum..nnti dktr akn scan detail scan..klo luka dlm ok myb normal. klo rpt mcm ni myb ceaser..sy ceaser kne ceaser..sbb bby 8bln now prgnant 5bln

2y trước

rezeki kalau dpt normal...

sy sis...anok 10 buln sy mengandung 5 buln..bersalin czer...nie nak bersalin plk kne czer jgk sis..xdi galak kn normal klau jarak dekat..

2y trước

keadaan sama mcm saya jarak ank 5 bulan... hmm kalau xda rezeki normal x apa la...takdir dh kena czer... boleh 3x ja kalau czer... kalau kedua czer, ketiga nanti czer juga pastu tk boleh mngandung dh 😭

confirm czer sbb jatak terlampau dekat ada risiko uri lekat