Duphaston

Assalamualaikum nak tanya, siapa ada pengalaman doc suggest makan ubat duphaston utk trimester pertama? Ok tak ubat tu and ada any side effect tak? Terima kasih membantu.

15 Các câu trả lời

Saya baru habis makan Duphaston.. Saya makan dari 6 minggu sampai 17 minggu hamil..Duphaston ni bagus ianya utk menguatkan rahim utk ibu2 hamil yg ada history keguguran pada last pregnancy dan bleeding (Threatening Miscarriage) Alhamdulillah tiada side effect sepanjang consume Duphaston.. Di sarankan makan sehari 2 biji.. 1 biji pagi 1 biji malam

4y trước

Masa hamil 6 minggu tu saya kena tumpah darah yg deras..darah keluar berketul daging mcmtu sis..ingtkan dh keguguran..doc scan baby ada lg alhamdulillah..doc kata tu dinamakan Threatening Miscarriage.. Tu yg saya dpt bekalan Duphaston sehingga hamil 17 minggu 😘

Waalaikummussalam. Saya pernah makan sehingga trimester kedua. Ubat tu utk kuatkan rahim kita. Kena makan utk elakkan pendarahan atau masalah pd kandungan. Side effect entah ler yg pasti kandungan saya x bermasalah pun sepnjang saya mengambil ubat itu.

4y trước

Saya diarahkan makan sebab dah 4 x keguguran apabila kandungan mencecah 2-3 bln ( situasi x menyedari diri mengandung sepanjang 6 tahun kahwin )

Saya dr sblum pregnant doc suruh mkn utk stabilkan hormon, sbb time tu period tak teratur. Lpas pregnant pun mkn sbb ade bleeding masa awal2, utk kuatkan rahim. Lpas 2minggi dh stop mkn sbb dh ok tkde bleeding lg

sy pernah makan duphaston sampai kandungan 4 bulan. lepas tu doktor bg utrogestan dos lebih tinggi dan mengantuk sampai skrg 8 bulan masih consume. utk kuatkan rahim dan history kandungan sebelum ni meninggal

4y trước

❤️

Saya mkn duphaston. First baby. Doc bg smpi mggu 12 je. Ni nak habis dah. Utk kuatkan rahim. Sy takde bleeding. Tp lepas mkn duphaston mmg mual yg teruk. Lepas mkn ubat tu sy paksa tdo utk elak muntah.

4y trước

Sama dengan sy sis.. mesti lepas makan pening n mual 😭

Saya ada,sbab sya pernah gugoq, time tu dokter vheck yang saya ada rahim lemah, alhamdulillah pregnant no 2 ni dah besaq tunggu masa nak besalin ja, saya ambik onat tu sampai usia kandungan 4 bulan

4y trước

Sebab sbelum guguq pulak sya ada scan , doctor kata yang baby x berkembang

Sy on utrogestan lbih kurang sama cuma lg tgi dose. smpai skrg dh 29 weeks. 1st utk kuat rahim and 2nd utk prevent premature labour sbb kndgn kembar. Side effect mcm morning sickness awl2 dlu jela.

4y trước

Ouh lain pula ye nama ubat dia tapi fungsi sama . Ok awak terima kasih utk perkongsian. Semoga awak selamat bersalin nanti❤️

Sy.. Msa kndungn 7 minggu. Sy turun lendir drh msa tu.. Doc bg ubt kuat rahim mkn untuk 4 hri shja.. Alhamdulillah skrg kandungan kedua dh msuk 17 minggu

Saya pernah dapat ubat duphaston sbb saya bleeding haritu. 😭 tapi kena habiskan apa yg doc bg time tu then terus takda bleeding apa dah. 👌🏼💕

4y trước

Takda effect apa pun makan tu cuma dia bantu kuatkan rahim and eventually bleeding pun stop and tkda. Thankyou, same goes to you mommy ❤️

Hye...sy pun mkn jgk...tp lepas mkn nie tekak loya aje...to sy da tinggl skkit je...bertbahlah....hrp2 jgn lah smbung..sbb sy xde bleeding lg...

4y trước

Strt makan 7weeks sbb ada bleeding sikit..to bby ok..now hbiskn sikit lg...skrg 10weeks...loya je...tp alahn xde pun