Firstime buat BSP

Assalamualaikum , nak tanya ibu2 yang ada tips ke , hari ni saya dah start kena buat bsp , Start 12 mlm saya puasa sampai kul 8 pagi amik bsp result 5.5 than saya mkn roti wholemeal hijau ngan air putih 1 botol , lepas tu next bsp kul 1015 pagi bacaan 5.1 than saya mkn nasi suku senduj nasi sbb lapar sejam lebih sebelum kul 2 bsp kali ketiga bacaan 6.9 naik gila mcm mana syaa nk atasi mcm ni atau makanan apa yang bagus untuk ibu yg ada kencing manis , boleh share tips tak ibu2 , sye mengandung anak first jadi kurang pengalaman 😅

7 Các câu trả lời

BSP 4x sehari Puasa 10 mlm start sehari sebelum BSP Pagi sarapan sebelum makan, check bsp catat. Perlu rendah dari 5.3. Lepas itu blh sarapan, selepas 2 jam check BSP dan catat, perlu rendah dari 6.9. Lepas itu mkn tengahari, selepas 2 jam check BSP dan catat, perlu rendah dari 6.9. Gitu juga mkn malam, selepas 2 jam check BSP dan catat, perlu rendah dari 6.9. In between jika lapar, blh makan snack (sarapan-tengah hari-mkn malam) xde masalah. Karbon kurangkan, lebihkan protein dan sayur, buah. Air kosong suam. Susu pun boleh. Elakkan benda manis dan berlemak. Mkn quantity utk seorang, jika lapar munch snack. Hari mencatatkan pemantauan BSP saya ikut jadual gini. Jika result naik, doctor akan ajar senaman, dan siasat cara pemakanan. Masih tak ok, doc akan cadangkan ubat. Selepas semua strategic diberi, masih tak ok baru doctor akan cadangkan insulin. BSP ni bagus, mengajar cara pemakanan sihat bg ibu dan bayi. Jgn panic. Anda blh remain slim n trim. Insha allah. Selepas delivery jika history tiada kencing manis maka back to normal, ini perubahan sementara sahaja kerana hormon.Setiap baby x sama. Enjoy pregnancy sis. Gud luck

saya buat bsp dah banyak kali.. makan macam biasa, siap tapau aiskrim dan coklat. nasik tu tetap makan. alhamdulillah gula tak pernah naik 6. pagi2 paling tinggi 4.0 jer. paling tinggi bacaan bsp saya cuma 5.3.

Sama mcm saya last3 apa yg saya buat masa nak check bsp saya x kn ambik nasi ...saya mkn roti wholemeal , bihun atau bubur nasi n bacaan cantik jer

mcm saya buat bsp tghari saya mkn selepas balik cucuk tu, kalau buat bsp ptg saya mkn sebelum asar , kalau bsp mlm mkn roti dkt magrib tu.

nk start bsp pg 8am shri sblom sy stop makan minum start 5pm. sok check bsp kul 8am bacaan dpt 5.0 ke bwah

Saya pun bru lps dpt result . Kencing manis juga 😭 jadi stress tau pening x tahu nak makan apa smua .

sebelum cek bsp pg mkn ,roti atau biskut, tghari bsp mkn nasi 12 tghari (2 jam ) sebelum cek.