bsp atau glocose

assalamualaikum nak tanya... berapa bacaan normal bsp atau glucose untuk ibu mengandung? sebelum makan bacaan gula 3.9 selepas minum air gula bacaan 5.9 adakah normal atau tak? sebab saya minum air gula menumpang di klinik swasta doctor cakap normal tapi tak tahu kat klinik kk normal atau tak... maaf tak tahu first baby

39 Các câu trả lời

Bagus sis. Tak tahu tulah yang kena tanya. Biasalah kan anak sulung. Saya dulu pun macam awak juga. Berikut merupakan Garis Panduan Klinikal yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia: Sebelum makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 5.3 mmol/L 1 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 7.8 mmol/L 2 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 6.4 mmol/L