Vaginismus

Assalamualaikum, nak tanya, ada tak sapa sapa kat sini yang alami vaginismus? Saya lagi 2 bulan nak bersalin, saya takut kena seluk, aritu masuk muncung itik pun saya takut sampai kena marah dengan pakar. Boleh tak share pengalaman 🥹 and after bersalin, korang still vaginismus fighter ke? Saya nak sangat tamatkan vaginismus ni, penat sangat, rasa useless pun ada 😢 #bantujawab #firstmom

2 Các câu trả lời

sy xpasti sbb xpernah rasa apa yg sis alami. tp masa kena seluk/muncung itik semua tu sy cuba bertenang & relax muscle dkt bhgian bawah byk selawat, & tarik nafas hembus pelan2. tarik nafas masa doc/misi nak masukkn jari/muncung itik. yg plg ptg jgn angkat pggung. kena train mindset utk tenang & redha. harap sis dipermudahkan urusan amin3

1mo trước

Aritu saya masuk muncung itik, bila dah tenang and saya rileks baru rasa kurang sakit. Tapi tulah still fobia untuk saya 🙂

vaginismus tu apa ya?

1mo trước

Vaginismus ni macam berkaitan dengan masalah mental/pemikiran, menyebabkan bila nak berhubungan tu atau nak penetrate tu kita akan rasa sakit sangat sangat, mcm tak boleh nak berhubungan mcm org biasa. Dalam bm nya orang panggil faraj terkunci, dia mcm otot dalaman tu dia jadi ketat and tutup, jadi takleh nak buat hubungan 😊