9 Các câu trả lời
Mcm sy ank sulung tkde sakit pape..cuma time tu tgh berdiri..tiba² rase mcm ade bnde turun ke bwah gitu..xsakit tp lepastu xleh nk berdiri dh..duduk ok je..bgthu suami apa semua..siap² terus ke PAC..check jln dh 4cm..p kul 12..pkul 2.49pm bersalin.. Kalu ank no2 pkul 1pagi dtg contrac dlm sejam@stgh jam cmtu..tido² ayam je..time xskit lena..time sakit terjaga😂 smpai pkul 4.45 makin kerap dlm 5min..betul² org azan subuh trun lendir n darah skit..p PAC pkul 6..check jln 4cm..pkul 8pagi bersalin 😂 Ni skrg tgh prgnnt no3 28w..xtahu la mcm mana plk .. Hrap mudah² n baik ²jd
sy bru bersalin 15hb 2..ikutkan due 8 mac ni.. tp masa 37w perut sy mengeras & sy guna apps contraction timer..bila dtg mengeras sy tekan..bila hilang stop..ulang byk kli bila mnheras.. dan kt apps tu pun akn alert mnta ke hospital bila dh kerap mengeras.. dan sy ambil keputusan yg btul sy trus ke pac.. check di pac dh bukaan 3cm.. masuk wad 15hb tu jam 1.50am pastu bru contraction dtg skli dgn skit.. jam 3.50am check bukaan 6cm tolak labour room ..bersalin jam 4am..
sy mase tu kire pakai yg counter contraction tu .. mule 10 minit sy berak cirit lpas tu rase nk berak lagi .. suami xpercaya saya nk bersalin.. sbb sy ade dtg pac mase 2 hri sblom bersalin xde bukaan .. pastu mase tu nasib ade suami dkt rumah .. suami tido saye siap mndikn ank siap bgi mkn ank .. siap mkn skli ap yg patut..lpastu sy g bukaan dh 6cm .. sblom masuk labour room sempat solat semue.. alhmdulillah masuk pukul2.30 keluar 4.55pm
klau sy, 4 org bersalin berbeza. sulung kuar lendir darah. yg ke2 & ke3 sakit d bahagian pgg sprti senggugut. tp lbh kuat & lbh kerap. last 5minit skli & check jln dh tbuka luas dh.. msuk wad magrib kul 10 dh bsalin.. kna byk bgerak.. no 4 cser x lh ckp ape la kn.
Braxton Hicks dgn contraction btl lebih kurang je sakit dia...cuma contraction btl dia sakit lebih sket...yg kena pantau adalah kekerapan dia...jarak masa setiap contraction....kalau setiap 5minit awk sakit perut mengeras dah blh pergi PAC
Kekerapan klu 5 minit skali konsisten, kemudian 3 minit skali perut mengeras (contraction) .. Dh nk bersalin la tu
moga dipermudahkan urusan.. FYI beza 👇 https://my.theasianparent.com/bagaimana-rasa-kontraksi
waalaikumsalam klu sy perut mengeras tapi x sakit..tau2 ada bukaan
sy pun macam tu jgk,tuhari g 36 week jalan xbukak balik umah balik, nie dah 37 minggu xtau lah nie. tanda2 megeras kjap2 ada. kjap2 ok😅nak g pac pun gisau😁
Kekerapan contraction sekata setiap 10 minit ke bawah
Anonymous