Perancang keluarga

Assalamualaikum mommy2 semua. Boleh share pengalaman guna perancang apa and kesan/ side effect sekali? Saya baru lepas bersalin anak pertama and sedang decide nak guna cara apa. Bagi saya implanon paling senang tapi takut hormon terganggu.

10 Các câu trả lời

Kalau sis nk pakai implanon better try dulu cucuk depo setiap 3 bulan tu. Kalau depo x serasi, implanon pun akan x serasi. Nnt lagi membazir saja sbb byr implanon nie mahal hampir rm600++ untuk 5 year. Nie nurse KK bgtau. Sy pula cucuk depo hampir 1 tahun. 3 bulan pertama tu saja yg dtg period. The rest sampai 1 tahun tu mmg langsung x dtg period. Few time ada juga time alahan mcm pregnancy mcm mual2, muntah, sakit kepala, tp bila buat UPT negative. Badan mmg naik. Yg tu for sure. Apa2 sy rasa depend pd badan awak. Lain org, lain yg akan rasa.

sy cucuk depo. bulan pertama period 14hari straight. mkcik sy dye dh try semua Jenis perancang. Paling berkesan implan. sbb tahan 3ke 5 tahun. ubat pun Ade mcm mcm Jenis. Ade yg sesuai Ade yg tk sesuai jdi byk jerawat. gatal bahagian Faraj. Ade yg elok tu smpai muka pun flawless yg jenama jasmine. yg confirm mmg semua Ade side effects ganggu hormone. mmg kne try and error. mna yg elok. sy lepas 3 bulan depo. nk mkn ubat je. nyesal ambik depo. sbb pjj. pastu period lama. hahahaha.

Sy slps habis pntg tros mak sruh mkn pil perncg. Tkot juga kn baby baru kecik kunk lekat no 2. 😂 sy mkn oralcon. Smpi anak 3 tahun then stop 2 buln tros lekat alhamdulillah no 2. Hormon sy masa mkn pil prncg lebih setabil dri x mkn. Sbb sy period x regular. Bila mkn pil perncang period lebih teratur. Implan sy tkot . Sbb sy jenis pelupa punya org, setiap hari sy set alarm mkn pil perncang 😂

2y trước

Sama mcm sy set alarm tkut lupa

kalau rajin , makan pil je sis. stakat ni ssuai dgn sy,tp sy bru sebulan mkn tp kena brhenti pula sbb bblood pressure tggi😅kalau cucuk depo, effect dia sesetengah org xdtg period dlm mase yg lama, berat badan cepat naik. ade tu bleeding terlalu lama ,sehingga kena cari jalan penyelesaian sendiri sbb kk xbrtggungjwb😌 , pengalaman sy yg ni je bru sy guna 😅

semua perancang akan ada side effect mengganggu hormon.. itu atas badan kita.. try n error.. klau awak jenis rajin & on time blh ambil ubat klau bukan baik jgn.. cuba kaedah lain

pil.. dah 3 bulan ambil. tempoh Period jadi pendek dan just keluar spotting. setakat 2 bulan ni period teratur. Dan ada kuar spotting pink. Yg lain ok.

hai momy.. klau tak hormon terganggu pakai iucd.. mmg bgus.. hormon pun tak ganggu.. muka kita kulit ka.. gemuk ke.. mmg tak gangu..

Sy guna pil . Tpi kerap sgt lh sakit kepala & rsa mual2 je . Xthu lh x serasi ke

depends pada org

iucd

2y trước

X sakit pun levi. my last baby dah 12 tahun guna iucd 😂 kena Rajin cek. and, ha'aah betul lily, sakit lg beranak 😂