penyusuan

Assalamualaikum Ibu2 Alhamdulillah sy slmt melahirkan anak 1st. Sy harap sgt2 ibu2 semua boleh share .. Adakah normal peringkat 3minggu ini Susu ibu Masih sedikit? Byk pendpt menyatakan lps 40hr...In Shaa Allah akan byk... Skrg normal masih sedikit

1 Trả lời

waalaikumsalam. tahniah sis. mcm mana tahu susu sikit? nak tau susu cukup ke tak tgk pamper anak. kalau anak kerap kencing dan poopoo warna kuning mustard tanda anak cukup foremilk dan hildmilk. susu tak perlu banyak asalkan cukup untuk baby. konsep bf ada demand (df/pump) ada supply(susu). so kerapkan penyusuan 1-2 jam. makan makanan yg berkhasiat. minum air secukupnya, elakkan unecessary stress.

4y trước

ye betul tu. 1-2onz tu kira banyak tuu terutama kalau dlm pantang. usia baby berapa? boleh tau kenapa pump? kalau takda keperluan tak perlu pump. just df je sis. sebelah tadah dengan milk collector. 😊