Cyst ketika hamil

Assalamualaikum ibu2 semua. Sy disahkan ada cyst ketika hamil 6 bulan. 4cm. Macam mana nak kecutkan eh?? Bagi tips. Seram dengar.

7 Các câu trả lời

Kalau cyst sis jnis air..dia akn mengecut mengikut bulan kehamilan kita..mkin naik bulan akn mngecil..tp jika msih ada.. sis try jaga pemakanan sis Di sini sy sertakan jnis mkn yg blh mkn n x... Hrp dpt mmbntu sis..satu lg jgn stress...klu sis stress.dia akn mkin mmbsr..kena ckup rest juge... Mcm sy dlu since bujang dh ada cyst dkt both side of ovary... Bsr dlm 5cm smpai doc pakar kata sy xde pluang tuk pregnant sbb mengalami endometriosis stage 4.. nk2 dlu pnh buat operation buang cyst kmdian ada kmbali selepas 2 taun..kmdian tgk2 lepas nikah Allah bg rzki tuk.preggy... la ni alhamdulillah bby dh umo 9bln... N spnjng preggy cyst sy mengecil n mngecut..lepas brsalin doc detect xde lg dh..doc kata sbb sy bf ank slalu jd cyst xsempat nk mmbsr smua adalah dsbbkn hormon dlm bdn kita.. 😉✌ Sharing is caring...😘✌️ Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali. Makanan yg di galakkan> Ikan laut seperti bawal emas, kembong& selar> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.> Sayuran - kobis,brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll> Buah-buahan - Nenas & betik> Ubi kayu> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlmsup utk di jadikan miso sup)> Teh hijau Makanan yg harus di elakkan> Daging merah (kambing & lembu)> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)> Produk tenusu seperti keju> Ikanharuan> Gamat> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.> Makanan manis - kuit muihmanis & pencuci mulut> Minuman berkarbonat ( krn tinggi kandungan gula)> Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segeradll> Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.> Makanan berlemak/ berminyak

Dulu saya pantang makan.. tak makan ayam cucuk, daging proses, maggi, sardin tin.. banyak lagi boleh google... and saya amalkan minum madu dan jus delima tiap pagi InshaAllah okay

4y trước

Sy plak stop makan jus kurma serai Mas tu kak

Nnt die akan kecut sendiri sis.. Kecuali klu cyst semakin membesar, ada jln terbaik dr Doc. So, masa ni ikut saranan doc dulu.. ☺️

Saya pon ada cyst, bru2 ni cek kali kedua dan kena rujuk pakar nanti😥

Sebelum ni xdpt detect ke ade cyst??jgn mkn mknan berasaskan kacang soya.

Ye.... Sy msa 8w ad cyts.... Smpai 6bulan dah tkde....

Nnti kecut sendiri