Perut tak selesa, dah beberapa hari tak membuang 🥲

Assalamualaikum ibu2, ada tak tips nak lawaskan najis? Sy terbangun tdi subuh sbb perut tak selesa. Bangun tadi pagi nak membuang tapi sy sembelit 😭 sy dah bnyak minum air, balik2 kencing je 🥲 sy pregnant 19minggu. Sampai sy stop mkn ubat tambah darah tu.

16 Các câu trả lời

ubat apa awak dapat, saya memula zincofer. pastu saya ngadu dekat klinik yang saya sembelit teruk seminggu dua minggu tkleh membuang. lepastu dia kataa sebenarnya normal je sembelit lepas makan ubat tu. pastu dia tukarkan new obimin. memang sembelit tapi boleh keluar. jangan meneran sangat tauu. pastu nak amalkan air barli pun boleh , bukan untuk lawaskan najis je untuk kesihatan ibu dan janin jugaa. mmg bagus air barli ni

2y trước

saya rasa sebab longan kering tu kot. kalau saya, saya minum barli kosong macam tu je 🤭 barli tu rendam semalaman ataupun rebus sampai kembang. kalau okay tu alhamdulillah laa

Hai awk, kalo makan iron mmg tu risikonya. Saya tiap hari makan buah naga pun najis keras. Tapi Alhamdulillah tak sembelit, selain dari air, boleh try consume makanan tinggi serat. Chia seeds pun membantu lancarkan najis, awk boleh cuba ya. Sayuran berdaun hijau pun tinggi serat jugak

Amalkan barli. Sy masa sembelit, husband buatkan air barli. Hari2 minum. Sehari minum 2-3x. Jd x ada masalah nak membuang lepas tu. Jgn minum airnya je. Buah barli tu yg penting. Sayur hijau dgn buah2 pun kena kerap mkn

cuba miñum air limau/sunquick tanpa gula sis. Stp pagi atau sblm tido. Sy pun sembelit juga, jrg sgt membuang. Amalkan minum tu alhamdulillah keluar wpun agak strugle sikit tp lancar juga lah 😅

Sy pernah sembelit beberapa hari.. tido baring semua tak kena.. last2 suami bg pisang je sis tak sampai 10min terus membuang dan lega.. lepastu hari2 makan pisang dan lawass takde sembelit 😆

hai awak sy dh 36 week ,sy dr mula khamilan ambil ubat zincofer.. Alhamdulillah lawas jer,amalkn sayur2ran daun dan ubi2 manis pun baik untk kita,x lh sembelit ktika mmbuang.

mnm lemon o suam tiap pagi jgn letak gula....nti semblt slow2 hilg....sy pn semblt trok jgk sy amal lemon ok dh membuang shri 2kli sy membuang

hi sis. sy amalkan buah buahan yg banyak. smlm pun makan betik sbb dua hari tak berak. harini alhamulillah lancarrr . cubalah sis makan betik

2y trước

Terima kasih awak respon☺️

minum minimum 2 liter air sis tiap2 hari. kemudian banyakkan makanan buah juicy seperti kiwi, buah naga, pisang. the more the better

bykkn minum air kosong supaya mudah flush... ...makan buah2 an serta sayuran..mg dpmudahkan segalanya amiin