Trimester 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera, betulkah ibu-ibu hamil semasa trimester 1 akan rasa sembelit? Saya minggu 5 hari kedua baru rasa, asyik nak ulang pergi tandas je..tpi kadang risau juga takut saya sahaja yang alami situasi ini. Ibu-ibu yang lain pernah alami tak?🥺#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom

8 Các câu trả lời

waalaikumusalam, ya perkara ni normal. saya masa awal kehamilan dan awal trimester ke 2 sampai tahap buasir dan berak berdarah. bila diselidik memang ni semua disebabkan perubahan hormon dan jugak pengambilan fiber & kurang minum air semasa mengandung. apa saya buat, setiap pagi bangun tidur saya akan minum sebotol yakult & jadikan buah sebagai snack kunyah2. alhamdulilah selepas tu terus berak normal. 😁

2y trước

Terima kasih sudi bagi tips dan kongsikan pengalaman ☺️.

Betul sis..saya dulu ...sembelit teruk..smpi luka😭 xblh bygkn msa tu..alahan saya teruk,sembelit ada,muntah ada,xselera makan,sakit gigi yg teramat,smpi gastrik truk pun ada,pening kepala...Situasi pd trismeter 1 & 2..itu normal...sembelit ni,cara elakkan..kena byk makan betik yg masak dan minum air suam yg byk...Sembelit akan hilang..elakkn makan epal kalau blh .

2y trước

Allahuakbar 🥺,terima kasih sis🥺

banyak kn makan sayur dan buah. buah tu mcm apple merah, buah pear/lai, buah jambu batu. sayur tu sayur hijau mcm bayam, sawi, brokoli. sayur masak air pastu ratah gtu je pun dh okay. nt proses pembuangan lancar. sy pun kena sembelit waktu 9 weeks smpai 10 weeks. skg dh takde. amalkan yg sy cakap td tu je la... mudah²han..

2y trước

Terima kasih kak Isha😍✨

pembawakkan saye sembelit smpai brsalin https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

2y trước

Terima kasih, saya nak join😍

Sy pom ade masalah yg sme..nurse kata sbb ad satu hormone yg mnyebabkan kita sembelit..jdi kne minum bnyak air kosong,, mkn buah buahan n sayur☺️

Sembelit ni ramai yg kena sepanjang kehamilan sbb organ usus kita dah jd sempit sbb rahim mengembang makan ruang bhgn perut.

2y trước

Terima kasih Farhanna kongsikan tips ni❤️😍

banyakkan minum air kosong ya 🤗 hormon berubah , saya pun sama . dari 5w sampai now 11w

2y trước

Terima kasih atas petua ini❤️☺️

setakat ni sy membuang ok jer, takde sembelit. ats sesetengah org kot

2y trước

kemungkinan juga☺️