Supplements

Assalamualaikum dan hai semua. Saya nak tanya, acid folic tu kena ambil sampai bila ya? Ada yg saya baca sampai 12 weeks ja. Kkia ada bagi saya obimin masa mula buka buku pink tapi saya tak boleh tolerate dgn obimin muntah teruk. Then, kkia bagi saya vitamin C, maltofer and zincofer tapi saya liat nak makan ubatttt tak tahan asyik muntah kalau makan ubat. Mampu telan vit C ja sebab manis. Tak apa ke kalau tak makan maltofer dan zincofer tu? So far hb saya okay 12 ke atas. Mohon share ya ibu2. Risau jugak takut affect baby kat dalam ?

20 Các câu trả lời

Lps dapat ubat yg kk bagi tu xpyh mkn folic acid da sbb dalam obimin ke iberet ke atau zincoffer da tsedia dos folic acid sekali dan vitamin ngan mineral lain yg ibu perlukan..kalau amik juga akut terlebih dos pun xelok juga..ni doctor yg ckp..bkn cerita yg diada2 kan..kalau da kata mkn obimin je mkn tu je la..xpayah nk tambah lagi folic acid lagi..tp kalau blum buka buku atau belum jmpa doctor continue la dulu ngan folic acid tu..jgn pandai2 pulak nk amik vitamin lain.

Terima kasih semua yang sudi jawab. Hari ni saya dah cuba telan ubat2 tu dengan vitagen. Harap tak muntah lah. Sebenarnya sebelum ni pun memang saya cuba makan ubat dengan orange juice, ribena, dan air2 manis yg lain sebab sy tak lalu minum air kosong. Tapi still muntah. Rasa perit ubat tu mengalir kat tekak. Keluar ikut hidung sekali huhu. Doakan saya ya semua. First baby ni InShaa Allah mama cuba kuat! 💪

Makan ubt2 tu dengan jus dear. Insya Allah, x muntah. Kita usaha mana yg mampu utk kesihatan baby kat dalam. Sy still mkn asid folik smpai skrg. Walaupun kekadang skip. Nurse kata nak teruskan makan pun boleh, xnak makan pun boleh. Yg penting ubat tambah darah seperti obimin kena makan tiap hari. ☺

Folic acid utk pkembangan bayi dlm perut..so mmg kena mkn dri awal smpi bsalin...sgala vitamin yg dokt berikan mmg utk bayi bkn suka2 nk bg...bayi perlukan kalsium utk pbentukan tulang dan lain2...mmg liat tp fikir liat nk mkn ubat or fikirkn baby???

Sy pon mcm tu dulu masa anak 1st mmg sy liat sngt nk mkn ubat . sbb uba tu buat sy loya buat sy muntah . tpi bile nmpak kesan pada anak 1st rasa nenyesal sngt tak dengar ckp nurse n doc ..

better mkn ubt2an nie sis ap doc bg xpon bgthu ap yg xboleh telan..Sb smua tu berzat kt ank..Cth kte shri xmkn yg ckup zat kt ank..Yg ubt2 tu topop ke ank..

better makan..sy pn muntah.tp paksa jgk mkn.klau dah muntah nak bt mcm mne kan..heheetp tak pernah nmpk lg lar ubt tu keluar sekli dgn muntah

Waalaikumussalam. Ya, betul. Sehingga 12 minggu shj pengambilan acid folic. Ubat lain kalau x lalu nak makan, boleh minum dgn jus buah...

Pasal pengambilan asid folic better tanya nurse sbb sy dr awal kandungan sampai la hujung2 ni nurse masih suruh makan

Kalau dpt ubat selain 4 serangkai x payah lg makan folic asid sb ubat yg sebiji tu dah lengkap.