Supplements

Assalamualaikum dan hai semua. Saya nak tanya, acid folic tu kena ambil sampai bila ya? Ada yg saya baca sampai 12 weeks ja. Kkia ada bagi saya obimin masa mula buka buku pink tapi saya tak boleh tolerate dgn obimin muntah teruk. Then, kkia bagi saya vitamin C, maltofer and zincofer tapi saya liat nak makan ubatttt tak tahan asyik muntah kalau makan ubat. Mampu telan vit C ja sebab manis. Tak apa ke kalau tak makan maltofer dan zincofer tu? So far hb saya okay 12 ke atas. Mohon share ya ibu2. Risau jugak takut affect baby kat dalam ?

20 Các câu trả lời

sy mkn ubt yg kkia bgi masa mlm je nk tdo...siang sy consume jus mamariam...alhamdulillah ok...

Kena makan ubat tu sis. Sb ubat tu ada sekali asid folic. Utk pastikan baby cukup sifat.

Sy mkn semua ubat2 tu smpai bersalin. Minum air oren peel fresh. Takkan rasa loya

Kalau kita kurang darah folic acid tu kana makan jgk sampai selepas bersalin..

Tak tahu.. sy da 26wk tp doktor still kata teruskan mkn... Sy mkn jelaa

Lepas bersalin pn kena ambil jg. Coz kt hilang byk darah masa melahirkn

antara kebaikan asid folic boleh mengurangkan risiko baby cacat

Acid folid tu kena makan sampai sis bersalin.. Baru baby sihat...

5y trước

Da dpt ubt kk, folic acid xperlu da..dlm ubt tu da ada sukatan dos folic acid..byk kali da tnya kat doctor n nurses semua cakap mcm tu..

Makan sampai nak beranak

Ambil smpi bersalin kot