ruam panas atau eczema?

assalammualaikum parents!nk tanya,ada siapa2 baby dia penah alami mcm ni?ruam panas atau eczema?mcmana nk pulihkn dan berapa lama baru bole pulih?baby sy bru umur 45hari..da bwk pegi klinik,doc kata eczema..tnya doc kk,kata ruam panas..kulit baby sy xkering,tp jd berbiji2 dan setengah2 tempat berair..😭

ruam panas atau eczema?
36 Các câu trả lời

Mcm ruam ni. Bby sy masa dlm pantang kena alergik, doc x bagi mandi dgn syampu. Lps pantang sy try guna cetaphil, ok. Lps tu skrg bby 3 bulan guna mandian johnson @ pureen. Bedak² mmg elakkan la.

anak sy dulu masa seminggu lepas lahir smpi 3bln mcm tu ada bintik2 kat badan. tp xpenuh mcm baby sis. sy mandikan 2 kali sehari. mandian guna sebamed. mmg lembab je..lama2 hilang sendiri.

Stop dulu guna semua minyak minyak ni. Mandi air bersih. Kalau boleh guna air tapis. Kain towel baju seluar selimut cadar ape semua tu memang kena selalu basuh bersih

Pakai lotion dan sabun yg hypoallergenic mcm Cetaphil.. kerap sapu lotion lepas mandi.. jangan bagi bayi berpeluh.. letak kt tempat berkipas atau sejuk..

doc bagi ubat sapu x? biasanya klu ruam panas ni, boleh sapu calamine losyen or bedak sejuk jek 1 bdan, nnti sejuk jek bdan dia n beh slesa.. :)

Mandi kan dgn rebusan daun peria Baby SIs pun Mcm ni juga, tapi lepas mama saya mandi kn dgn daun peria 2hari da hilang ☺️

Ank saya lagi teruk sis....dari kepala sampai kaki....ni lagi menunggu keputusan darah nya aja......mula kata doc,eczema....

Cuba beli sabun mandi..enzema gambar bear...tpi agak mahal sedikit atau sabun gambar burung nuri..de jual kat mydin

sama ngan anak saya.. eczema.. pakai je cream aquoes cream yg klinik bg n mandikan baby pakai cetaphil or seba med.

mcm baby saya jga tapi saya guna cream youbaby dgn sabun mandi youbaby tiga hari je dah hilang