ruam panas atau eczema?

assalammualaikum parents!nk tanya,ada siapa2 baby dia penah alami mcm ni?ruam panas atau eczema?mcmana nk pulihkn dan berapa lama baru bole pulih?baby sy bru umur 45hari..da bwk pegi klinik,doc kata eczema..tnya doc kk,kata ruam panas..kulit baby sy xkering,tp jd berbiji2 dan setengah2 tempat berair..😭

ruam panas atau eczema?
36 Các câu trả lời

lain baby, lain masalah rasanya kena try and error anak saya jadi mcm ni sebab mandi sehari sekali masa dia sebulan kebawah 😂 saya punya la buat macam2. kot ruam susu ke, panas ke, eczema ke.. sekali, saya dah serabut, saya bagi mandi 2 kali sehari 😂 sekarang anak 2 bulan 10 hari, otw 3 kali sehari 😂 sebab baru rasa dia mcm bersih 😂😂😂

sis cuba mandi gunakn air biasa je..jgn gunakan apa2 sabun bayi..pakaian bby pun jgn gunakan apa2 sabun.. rendam dalm air panas je.. tu yg misi kt kk bgtau sya tempoh hari.. klo ada ruam mcm ni kt bdn bayi.. cuba elakn minyak panas.. sya hanya gunakan balsem bby jenama vick yg tutup pink tu je..

Bintat nyamuk ni kalau garu boleh jadi parut hitam tu kat baby. Sebelum ni ada la jugak sapu mopiko tu kat anak sehinggalah page doktor bagitau mopiko ada kandungan champor. Jadi sekarang saya standby balm skeenz je dari Tasneem. Gatal hilang, anak tak mengaru dah. Parut hitam pun xde.

Ank sy pernah mcm ni tp x berair Bintik2 ja pergi klinik doc bg ubat sapu Trus ok pastu dtg blik Pastu sy stop mndikn bby dgn sabun X bebedak krim smua Bju pn bsuh biasa xguna apa2 detrgnt . 2mggu stop smua tu bru ok Skrg pelan2 pkai kn blik sabun mndi Tp bedak mmg x bg lnsung

Kalau ruam disebabkan fungus, krim anti fungal akan membantu sangat. 2 hari je terus berkurang. Tapi kalau ruam disebabkan kering, krim atau pelembab seperti Bepanthen boleh membantu. Tapi kalau ruam disebabkan fungal di taruk pelembab, dia akan semakin teruk!

anak sy mcmni jugk mse mula2 kne eczema..klu puan bf,jaga makan,elakkan gluten.. baby seeloknya mandi x perlu pkai sabun..tp klu nk pkai sbun pilih la yg organik. rajin sapu pelembab..sy klu anak naik ruam gini sb slh mkn,sy sapu minyak kelapa dara.

mungkin puan boleh cuba basuh baju bayi dengan detergent yang organic. yg saya tahu jenama bio-home. ada lgi brand lain. sementara jumpa, cuba kurangkan detergent masa basuh baju bayi. mungkin kulit dia sensitif dgn detergent.

ya Allah sian nyer baby.. cer try cream herbal blend nih..so far anak sy kena gatal2 gate..ubat hosp hanye kurgkan gatal..lmbt baik..alhamdulillah asbab gune cream ni cepat baik.. http://wa.me/60192679814

ruam mcm anak saya,saya cuma tak bole salah makan sebab anak susu badan.anak tak boleh panas atau berpeluh.skg Alhamdullillah bagi anak campur susu kambing karihome ruam makin hilang.kulit anak makin baik

mcm anak sye dulu ...sye stop semua sabun ,syampu, losyen ,minyak ..kalau mandi ,mandi mcm tu jee .. takyah pakai apa2 termasuk bedak ..insyaAllah hilang, jgn risau bayi ni wangi dah walau tak pakai apa2