Premature Baby

Assalammualaikum. Mama2 yang ada experience melahirkan baby prem boleh share cara jaga baby prem? Ni first anak saya and lahir 32w. Saya masih mencari rujukan macam mana nak jaga baby prem untuk persediaan bila anak saya dah discharge nanti.. Terima kasih ???

7 Các câu trả lời

hai awk... ank 1st saya dilahirkan time usia kndungan 33minggu.. warded sebulan di nicu. lps discaj jgn bwk ke mne2 ank nye kecuali appt..jgn bg cium,kwsn dlm rumah kena bersih terjaga serta tmpt tdonye...habuk2 tu klo bole jgn ade..sbb saluran pernafasan ank prem tu blom mtg... tentang susu bdn..ade rezeki diberi limpah ruah..jika tidak jgn risau susu khas ade disedia tuk bayi pramatang.. yg penting awk kena byk sabar, sokongan dari suami terutamanya dan famili.. semoga awk dipermudhkan... yg penting slps ank umurnye 2 tahun..dia akan lebeh aktif & sehat..awk jgn risau.. ok..

ank first sy prmatang 31 weeks.. ddk di NICU sebulan.. selepas discaj, bawak blik rmh sebulan tu mmg sy x bawak dia kluar rmh, kecuali appoinment klinik dan hospital shja, kt rmh pasti kn barang² baby semua bersih, klau ada haiwan peliharaan yg berbulu jauh kn dripda dia.. kekadang pramatang dia punya paru² blom ckup matang so kne perhatikan pernafasan dia.. klau tk mcm biasa bawak g klinik or hospital check dgn doc . ibu ayah kne sntiasa positif dn bersabar jga dia... sbb nnty mkin dia besar, mkin dia aktif dan sihat .

anak sy prem.. 1st jangan bgi orng cium2 peluk2.. 2nd rumah, tempat tido n etc kena bersih amat2.. pastu bagi susu badan secukupnya.. jangan malu, takut, sedih if susu badan x cukup.. banyak brand susu formula dh wujudkan khas tok prem baby.. besarkan mcm biase.. insyaAllah semua Di permudahkan

semoga dipermudahkan mommy. ada telegram grup happy pregnant & breastfeeding moms juga kalo nak bertukar² pendapat dengan mak² dlm telegram grup https://t.me/joinchat/MMMDzBnTTykE0M2bERV6NQ

Hi sis.. Sis blh search group premature dlm fb.. Dlm group tu byk bg support n ajar camne nk handle prem baby😊

semoga urusan sis dipermudahkan...

Up