Susu badan kurang

Assalammualaikum ibu ibu semua . Saya dalam dilema sebenarnya ni . Baru berapa hari lepas beranak . Kena kovid and dr tak bagi df kat anak so berapa hari tak keluar susu . Anak kuning pulak tu . Minum susu formula je . Bila dah dapat df anak susu badan pulak kurang 😔 keluar setitik dua jee sampai jadi bengkak susu . Urut dah pam pun dah . Marmet semua dah . Macam mana ya ? Sampai saya menangis tengok anak kuning + dia tak cukup susu ibu . Saya meroyan kat suami tapi suami pujuk juga bagi saya df . Buntunya saya 😔😔😔

3 Các câu trả lời

waalaikumussalam. jngan stress2 yaa pn. stress punca susu bdan drop. pikir yg happy2. susu badan ada. selagi ada milk duct tu selagi tu susu ada. pn kena faham konsep supply n demand. tk salah nk bgi fm cuma intro botol susu kt anak awal2 ni risiko nipple confuse. why not stop terus susu fm, kerapkan skin to skin dgn baby. & offer nipple pada baby. makesure breast lembut & tk bengkak waktu offer. doa yg baik2 ya pn. mindset mesti fikir, susu aku ada. sy faham sgt2 perasaan pn. Sy pun penah dduk tempat pn. cuma sy refer org yg salah. sy pun bgi baby fm sbb baby kuning jugak. sebulan lebih smpai baby tknk df. sy kerapkan skin to skin, kerap offer smpai baby nk alhamdulillah, good thing takes time.

2y trước

Terima kasih puan kerana respon . Iya betul anak saya nipple confuse . Sekarang dia saya bagi df pun walaupun takde air susu dia tolak sangat sangat . Saya jadi sedih juga sebab tak dapat bagi air susu badan sendiri . Berurut pun orang urut cakap susu badan kering lah apa lah tapi saya usaha juga bagi df kat anak . Doakan saya ya puan supaya saya dapat susukan anak saya 🥹

jgn stress ..sy msa bsalin 11.11 air susu langsung tkde..bby asyik merengek lapar je ..tmbah lagi hosp cuma bagi 3 kali sehari je susu fm utk bby yg mmy tkde susu bdan .. msuk hri ke 4 bru susu bdan sy ada .. kita kena pintar juga beli susu tepung kat luar diam2 and bagi bby mnum smntra tggu air susu bdan ada .. ksian kat bby lapar .. jgn bagi beterusan .. bagi juga susu bdn wlaupun tkde air susu spya hisapan bby merangsang susu bdan kluar

2y trước

Oraittt sis . Fahammm . Thankyouuu tauu sis respon . Doakan saya dapat kawal emosi saya

saya pernah juga nak demam dah batuk-batuk dan selsema tapi saya teruskan je direct feeding anak tapi jaga kebersihan la sebelum tu, basuh tangan pakai mask. alhamdulillah anak sihat je tak berjangkit pun. setahu saya kalau ibu sakit dan teruskan direct feed anak dengan menjaga kebersihan sebelum menyusu in shaa Allah anak dapat antibodi melalui susu ibu.