Bayi Muntah

Assalammualaikum ada ke ibu2 kat sini alami baby muntah2 byk..??

7 Các câu trả lời

Alhamdulillah anak sy muntah x byk n x teruk. Sy lepas bagi susu dekat dia, sy selalu sendawakan. N masa bagi susu kat dia, sy usahakan dia dengan posisi tegak/kepala jauh lebih tinggi dr perut, supaya angin yg ada dlm perut dia tu senantiasa berada diatas. Lagi satu, selepas bagi susu sy biasa dukung dia dengan posisi tegak selama beberapa minit utk elakkan muntah. Tp x tau la ye baby macam2.. huhuhu...

sabaiknya beri susu mgikut umur bayi dan kekerapan jadual bayi...jgn beri shj wlpun mulut baby sentiasa terima ...tu yg baby trlebih minum so akan tjadi muntah sampai hidung pun susu keluar wlpun dah sendawa... sbb saiz perut mgikut usia berbeza...

4y trước

Haaa ni yg betui😅

Ary tu check up nurse kata sbb x sndawa kan.. Tpi bby sya ni dye bila isap2.. Sya trik puting dye mntk lagi sya bgi kira byk sat gi dye muntah.. Smpai idung kuar tpi dye okay Alhamdullilah x da pape.. Dye titow mntk lgi susu Dan titow elok Je.. Tu sbb tlampau byk mnyusu ke apa??

bby sy dah sendawa pun muntah,smpai keluar hidung mmg tkut sgt, jdnya lepas je sendawa kan dia sy akan ngiringkan dia smpai dia muntah, lg satu sy sendawa kan dia cara baringkan di bahu tk lama nt dia muntah atas bahu, tp kena alas la dgn tuala atas bahu ibu 😁

4y trước

jarang muntahh la klau sendawa, klau tk sendawa mesti akan muntah , bby awak bape month

Sama lah..baby muntah banyak sampai kuar dari hidung..Dr umur dia berminggu..walau pun dah sendawa.kali pertama kena Saya menangis.mrngigil tangan oegang dia..lagi2 dia time tu umur lingkungan seminggu Lebih..ke ank pramatang memang macam tu..?

4y trước

anak premeture bg saya sama shj penjagaan mereka sbb anak saya lahir 34 weeks....beri susu mgikut usia bayi tu ya sbb perot mereka kecil jgn trlebih beri ya...kalau susu formula kena hati2 sbb x sama dgn susu ibu lebih selamat .....saya pun byk mencari mmbaca wlpun anak da 4 hihihi

Lagi satu bagi susu dekat baby jgn suka2 bagi susu kat baby. Kena ikut jadual.

bawak klinik cek sis...