Air selusuh

Assalam. hi... sy nak tanya berkenaan air selusuh... sekarang sy 37w... mgu depan 38w kena serah diri utk ceaser atas nasihat doc... mak mertua ada amikkan air selusuh, dia kata dah boleh start minum... tpi sy was2 sebab takut sakit pulak nti... 😅😅 biasanya air selusuh minum bila dah ada contraction kan? tpi sy nak ceaser.... erkkk... confius la... 😆 boleh bantu sy bagi pendapat.... tq

38 Các câu trả lời

Better jgn mnum. Huhu ikt pglmn sy, pg tu dh rsa contraction skit, lps tu suami suh mnum air selusuh, mnum la stu gelas. Lps mnum tu contraction kerap gila.. Lam 5 mnit 2,3 kali.. Last2 p hspital.. Kt hspital dktor tgk mesin contraction sy kerap sgt smpai stiap kali dktor yg dtg cek akn tny ad mnum air selusuh or air zam2 x.. Terpaksa tpu la ckp x tkt kne mrh. Huhu check2 bkaan bru 3cm msa tu.. Thn contraction tu smpai mlm kot.. Lps isyak bru bukaan dh 6/7 trus msk labour room.. Alhamdulillah kt lb kjap je teran n bersalin scra normal. Huhu

air selusuh ni mmbantu mudhkn bersalin dgn ayt2 alquran.. jka kita blm buka jlan dan tanda2 contraction nk bersalin yg sy taw jgn minum dlu.. nty bby gelodak nk keluar laluan blm ad. pngalaman ank sulung sy x taw ap² sy ikt org tua ajrkan.. kluar tanda mnum slaps sy mnum sakit pnggang bisa semua too dkt 17jam ..jln x buka last ceaser alhmdulillah ank no 2 & 3 sy x brani minum daa..sy amalkn salindah

kalau ceaser knp perlu minum sis... tpi better xyah lar air2 selusuh tu...byk cakap an baby suruh keluar cepat...dan bykkan doa suraya baby keluar dgn mudah dan selamat... saya pernah ada kawan nk bagi..tpi sya xnak...alih2 saya yg beranak dulu...dia beranak lambat dripada saya dan sakit contraction dia berhari2 sebab selusuh tu dia minum kot...mujur sya redha jer bby nk keluar bila

kalau dah bukan masanya utk bersalin...minumlah berapa byk selusuh,tak jugak keluar baby tu... pengalaman saya sendiri dah masuk labour room ,dah minum selusuh sampai 4.5liter dari 2 bidan...tak bersalin2 jugak.adik ipar tak minum selusuh masuk labour room tak sampai 2 jam slmt bersalin anak first.yg saya 10jam menahan sakit.kesimpulannyer tak payahlah minum selusuh tu

Aduii jangan laa minum sis. Sy dah serik kena minum air sanggul fatimah walaupun tak sampai stgh cawan sebab nak jaga hati mertua. Dia suruh minum, dia kata takpe takde apa pun. Sy dah explain banyak kali tak boleh. Hmm sudahnya 2 malam sakit contraction melampau, bukaan still 3 4 cm je 🥴 2 malam tu jugak laa tak lalu nk makan nak tido nak gerak semua tak larat huhuhu

msa brsalin kan ank no 1 smpai je hospital awal2 nurse dah tnya xmnum air selusuh kan . haha saya air selusuh pun taktau sebb family mmg xamalkan . i think xprlu pun air selusuh saya xmnum papepun cept je bukaan smpai hospital 7cm msuk labour dlm setengah jam mcm tu nurse chek dah 9cm . btw maaf tnye knapa awak nak ceaser ada msalah ksihatan ke??

4y trước

Rasanya dia dah cakap kat situ.. Kena serah diri utk ceaser atas nasihat doktor 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Msa sy nk bersalin msuk 9 bulan sy dah amal mnum air selusuh , ada jga buat mnyak slsuh sy buat sapu2 urut perut sambil berselamat dan berdoa smga d permdahkan .. tak smstinya mnum air slusuh trus sakit nk bersalin sis .. air slusuh dibuat dgn bacaan doa dan ayat al quran bkn ubat2 utk cepatkan contrction ..

bersalin normal ke czer ke tak perlu pun nak mnum air pelik2.. nak bagi mudah bersalin kena banyak training pernafasan, senaman,aktif & urutan di bahagian bawah.. ni utk normal la. klau czer bawak diri je, lg pun nak kena puasa lagi sblum operate..

Sy pernah minum air selusuh, time contraction kuat sgt. Sampai nurse tanya "awak ada minum air selusuh ke sbb contraction awk kuat sgt ni" mmg sakit.. tp tu pengalaman sy lah 😅 taktau lah kalau org lain minum okay ja.

Nurse memang tak akan bagi minum air selusuh ni. Dia akan pesan tak payah minum. So tak payah lah minum. Mak saya pun ada bagi air selusuh time contraction dah rasa tapi saya minum sikit sangat sangat sebab nurse dah pesan.