Keliru

Assalam nk tnye, masuk bulan 3 nie baru 1 tahun usia perkhwnan kami, tapi suami mintk izin utk berkhwn dua, apa patut sy buat? Bermadu atau mintak perpisahan??

26 Các câu trả lời

Hurm sis ada tnye husben x ats alasan apa dia nk nikah lg satu? Adakah kerana xmmpu bg dia nfkah batin jd alasan nk nikah lain?? Tu mmg mlmpau le ai...Nk kata sis xleh bg dia ank... sis dh ada ank kan?? tul x??Hurm.. klu dia nk nikah lg satu sis kena bg dia syarat.. kne sediakn dokumen suh dia sign kalau dia btl2 mmpu la kan.sbb apa dia sign leh fight dkt mkhmah .sbb bkn apa dia..smpai nk bernikah 2 pdhal br setaun n br sesgt usia perkahwinN..jd jika umh sis duduk tu bkn umh sewa sis mntk dia tuka ats nm sis.. kwsp... Any saving..kerana smua tu tuk ank... Dan apa shj yg dia ada spnjng sis kwen dgn dia sis tuntut... Bukn nk ajar sis jd kurang ajar tp nk xnk kena sis buat gitu xnk dia nmpk sis mcm lemah ... Bkn nk hasut tp tu hak sis ..dlm ms yg sm kata ngn dia bpe rm sis nk mntk dia bg sis tnpa missed satu sen pn tuk pebelanjaan ank... sis kira total kos pampers ank n etc... Bpe dia kne sediakn... Klu ada knderaan n if sis blh drive pm leh claim juge n kata kne mntk sbb utk uruskn ank jika ank xsht nk kne hntr g klnik n etc... Sy doakn mg Allah pmudahkn segala urusan sis... Aamiin.. sis kena kuat fight tuk life sis k... Evry solat bila bgun tahajud ke..sis doa kan la mg husben lembut hti supya x kwen lain...

5y trước

@maryien aah kan mcm sesuatu kan

Hmm.. Susah soalan sis ni. Apa2 pun berbalik pada hati sis. So far, macam mana rumah tangga sis, okay ke? Husband bertanggung jawab tak? In term of bagi nafkah zahir batin bulan2 ada missed tak? Pergaulan dia dengan sis dan ahli keluarga yang lain okay tak? Saya suggest sis, banyak2 kan solat istikharah. Saya nak bagi suggestion pun, saya bukanlah orang yg layak sebab saya sendiri pun kadang2 tak tahu apa yg terbaik untuk hidup saya, apatah lagi untuk orang lain. Soal kahwin cerai ni berat, saya doakan sis dipermudahkan urusan, ditetapkan hati serta diberi petunjuk untuk pilih apa yg terbaik untuk sis, dalam hidup dan mati, dunia dan akhirat sis. Semoga kebaikan dilimpahkan kepada sis. Allahumma Aamiin 🤲🏻💕

Bgitau suami adakah dia mampu?. Bila kita sebagai isteri minta duit dari suami untuk beli brg dapur utk mkn mknan sedap2 cth udang, daging, dll sebln sekali adakah suami mampu bagi tanpa mengeluh. Mampukan suami belikan kita brg2 peribadi seperti pakaian dlm setahun 2 kali?.. Mampukah suami jdi pendengar setia bila isteri bercerita masalahnya. Mampukah suami jdi pembimbing isterinya. Mampukah suami bila isteri sakit terus hntr isteri ke hospital tanpa tunggu besok?.. Bagi sy perkataan mampu bkn setakat kewangan stabil. Klau isteri seorg pun tak mampu nak jaga mcm mna jika lebih. Bgi mkn tiap bln n duit sahaja tak cukup. Kena ada didikan agama serta perhatian kpd isteri.

5y trước

Betul tu setuju.

Sy penah dgr cerita dri seorg lelaki..dy pnh bermimpi..setelah dy bgun tdo..istri dy xda kt sblah..dy cri istri dy di setiap bilik dlm rmh..ttiba trdgr suara istrinya brgrau dgn lelaki lain dlm 1bilik..bilik si mimpi ni bka pintu..suami ni trs mrjuk ..istri dya pun brckp"hri ni turn suami ke2 ye bang..dia pun suami sy jgk' trs trjaga laki trsbut dri tdo..laki trsbut mgakui..sblm ni dy brniat nk madukan istrinya..tp bila psl mmpi trsbut..trs xjd..sbb dy dh rsa mcm mna klu pmpn pn boleh madukan suami dy..perit rsanya brkongsi kasih apatah lg tgk psngan tdo dgn org lain..walaupn mreka dh halal..mmg pedih😊

Pndpat sy sis jgn mmberontak,sis try jd isteri yg taat biar dia rasa sis dh trbaik..sis ckp je setuju tp brsyarat..try mnta nk tenangkn fikiran dgn ank dulu dlm smngu dua..mgkn blik kg ke @ brcuti..lelaki nie bla brjauhn rindu dia lain mcm..sis ckp la nt klu dlm msa tue dia rasa bleh hidup tnpa sis & ank kahwin la..lg 1 sis ckp la sis sygkn dia sgt tp utk btkongsi sis xmampu,takut sis xdpt jd isteri trbaik,tkut xdpt nk taat...try mainkn emosi dia..jgn marah2..dlm masa tue sis tunaikn tngungjawab mcm biasa..

Firstly mmg xkn izinkn.. Klo la dia mampu bg 100kg emas sebulan, bibik utk jga, kereta byr cash, rumah utk bakal ank sorang sebiji, duit dlm bank mkn 7keturunan xhabih, ahli masjid, solat xpernah tinggal, puasa selalu.. Ni sy bg.. Tp klo muka takat some ja, have takat hutang.. Takpayah nak kahwin lagi, buat merana.. Jujur lebih baik sis, kdg laki ni perempuan yg baik cmni dia nk pijak.. Pastu kena onak duri dlm bini dua, barulah tringat bini tua.. Byk jd cmni, 😪

Allahu. Beratnya dugaan sis. Sy sblm kahwin dh bg siap2 syarat. Kalau nk kawen lgi 1,bgthu sy. Sy bg je. Tu pon kalau sy xmmpu nk berikan zuriat. Tp sy terpksa terima dan redha je lah kalau betul dia ade org lain. Yelah. Mungkin mau yg lebih lawa, perfect lebih dr sy. Sbb sy pon dari keluarga yg cerai berai. Ayh kawen lebih dari 2. So nk xnk sy kena kuat. Kalau2 suami mau tmbh cawangan. Sis kena kuat tau. Tanya sbb apa nk kawen satu lagi.

La baru setahun dah nk kawen lg..hmmm..pelik2.suami sis duit berkepok2 agknye..yelah zmn skrg semuanya pakai duit...kalau bole brlaku adil n sis bole terima izinkan.kalau rs mmg x bole just leave him n go your own way..

Kalaulah sy sis..Mmg sy tak akn izinkan. Tapi, kalu dia bkeras juga nak. Sy akn minta dilepaskan. Bukan apa, peritnya bkongsi kasih. Tiap ari mkn hati apa guna. Tapi apa² pun, tpulang pd sis sendiri yg buat kputusan.

Kalau saya, saya tak izinkan. Maaf la memang poligami tu dibenarkan. Tapi hati ni tak izinkan. Pokok pangkal nya awak tanya hati awak. Awak izinkan dan redha atau tak? Kalau tak cakap jela tak.

5y trước

Tak kuat jangan izinkan. Nanti effect emosi awak. Ingat tade siapa dalam dunia ni yang lebih sayang kan diri kita selain diri kita sendiri.