Susu

Assalam nak tanya ada x kat sini ibu² yang xpernah minum susu spanjang pregnancy?? Saya risau anak xdapat nutrisi yang cukup sebab saya jenis yang x suka minum susu??

22 Các câu trả lời

Atleast makan ubat kalsium sis.. sebab baby dlm kandungan akan serap kalsium dalam badan kita.. kalau ibu kurang kalsium, bayi pun turut sama terkesannya cuma bila kita x tahu.. sbb tu disarankan ibu untuk minum susu atau makan makanan yang tinggi kalsium. Sis boleh cuba cari makanan yang tinggi kalsium. Boleh refer dgn doktor. Adik ipar sy pun tak minum susu jd doc bg dia pil kalsium. Sy pun pernah pitam masa preggy 2nd sbb kurang kalsium. Kaki jadi lemah longlai & selalu cramp..

4y trước

Brgantung pada antibody ibu jgk dear..mcm sy dah lar HB low lps tu kurang kalsium..tu yg rebah tu..nasib baik xjd pape dkt baby..

Susu sgt penting untuk baby. Sy pun mmg tak minum susu sebelum pregnant tapi bile tahu pregnant jadi ad motivation nak minum. Sy mulekan dengan minum susu dlm kotak, perisa stawberry n kurma. Sy minum susu HL stawberry n farm fresh perisa kurma sedap! Then now sy dah boleh minum low fat HL rase mcm vanilla sedap. N now dah upgrade boleh minum susu kambing juna. Sgt bagus !

Walaikumsalam Saya pun tak suka minum susu dari kecil lagi, sekarang ni saya mengandung dah 16w Alhmdulillah saya minum set kehamilan dari shaklee je.. Sebab saya x lalu nak minum obimin & zincofer.. Saya minum set kehamilan shaklee baru kurang alahan.. Lagipun bagus untuk ibu dan baby, sebab tiada bahan kimia didalamnya..

Sy tak minum susu, amik je pil kalsium beli kat farmasi. Alhamdulillah ok. Tapi jangan makan pil kalsium/minum susu sekali ubat folic acid,iron atau vitamin b atau obimin. Contoh makan pil kalsium pagi, malam baru makan ubat lain. Ni doc & nurse yg pesan

Baru² ni saya ada jumpa doktor. Saya cakap saya tak boleh minum susu sbb loya. Doktor tu bg tau dia masa pregnant pon tak minum susu. Tp jaga pemakanan. Amalkan makanan yg berkhasiat. Dia ada jugak ckp yg boleh jugak beli pil kalsium.

Sy Jenis xminum susu Masa pregnent.. To teruskan makan pil atau vitamin yg diberi oleh klinik @ hospital.. Tp Anak ke-dua sy minum susu, baby sihat Dan badan bertenaga.. nk buat kerja pun senang

Sy sis .. ada mnum tp mnum bila rasa nk mnum je .. Alhamdulillah bby lahir sihat je.. sis blh dpt khasiat dri mknn n mnuman yg lain utk bby sis, xsmestinya dri susu

Sy...tp sy ade la jgk terbeli susu ni minum tu pon yg ada perisa..tp x konsisten pon..dh hbis sekotak,lps tu x bli..sbb kedai pon jauh..dlm 2,3 bln bru bli balik ..

sy pun xminum susu yg original...sy minum air perisa coklat Farm fresh/ DhL.....sy kurang minum susu..yg penting jaga pemakann dan minuman yg sihat..

Klau sis dh ambik calcium yg klinik bgi. Dah memadai. Sy ambik obical utk calcium alhamdulilah. Kdg2 keja tak sempat nk minum susu.