sembelit baby 7bulan

Assalam mmy semua. nak tanya ,baby sya masuk 7bulan lebih .dia sembelit dah seminggu lebih .😔😔 ada cara yang berkesan tak untuk legakan sembelit dia? tambah lagi sekarang tengah tumbuh ggi jadi dia kurang mnyusu.

1 Trả lời

lebihkan air masak. buah buahan boleh bg mcm buah naga, tembikai, oren navel,betik,pear.

4y trước

puan nanti check google search bristol stool chart. if puan tgk poopoo dia type 1 atau type 2 mmg baby sembelit la. if type 3 atau 4 stil normal. kadang baby menangis masa poopoo sebab dia belajar utk meneran. puan elakkan dulu la bg buah yg ada possible utk sembelit mcm pisang. kalau sayur mcm carrot, labu. ubi² mcm kentang. nanti kalau baby dah ok boleh kenalkan balik. combination mknn 7 bulan dah boleh complete ada bubur nasi+ sayur hijau+ protien mcm dlm buku kesihatan anak.