Nak Elak GDM

Assalam.. Mcm mana ya nk bagi tak lekat GDM? Saya sekarang baru 9 weeks.. Nt 12 weeks kena minum air gula.. Pregnancy sebelum ni ada GDM.. Tapi miscarriage.. Masalah saya sekarang tak boleh nk minum air kosong sbb alahan.. Mulut jadi pahit sgt.. And mudah muntah.. Mkn pun tak boleh nak makan lebih sgt atau kurang sgt.. Mkn lebih dia muntah.. Mkn kurang plk angin naik kepala.. Sekarang saya banyak makan buah.. Tapi nurse suruh hadkan pengambilan buah & stop air manis.. Macam mana ya nak jaga makan tak nak bagi kena GDM? Minta pendapat.. Buntu sgt rasa.. Terima kasih.. #firsttimemom

1 Trả lời

Try not to eat rice, noodles, potatoes, desserts like cakes, or sweets or anything with sugar or high carbohydrate content.