Bayi 5 bulan susah tidur siang

Assalam. Macam mana cara nak bagi bayi 5 bulan tidur siang ya? Jenuh bagi susu, dodoi2 tapi tak nak tidur. Kalau dapat tidur pun, dalam 10-15minit je. Pastu terjaga semula. #bantusharing #firstbaby

5 Các câu trả lời

Saya experience ni masa anak saya 2 hari sebelum masuk 5 bulan sampai middle of 5 bulan tu. sleep regression. mlm tidur okay dari maghrib sampai subuh. Siang dia susah nak tidur. Mmg try mcm2 nak bg tidur. Baby saya mmg tidur dgn white noise tapi dah pasang white noise pun still tak boleh tidur. Last2 saya mcm swaddle dia lightly baru dia tidur. Dapat tidur dalam 45min sampai 2 jam. sekarang 6 bulan pun still guna swaddle.. swaddle tu mcm jadi dia punya comfort blankie. Pastu saya make sure awake time dia 90 min je, tengok sleeping cue dia sbb kalau lebih dia jadi overtired pastu tak nak tidur, merengek je. Sejak dari situ, nap time dia dah fix. Nap time untuk 6 bulan ni 30min-2jam.. awake time max 2 jam. Nap 2-3 kali sehari.

1y trước

guna swaddle ape ye

tak ape rasanya.. anak sulong saya jenis tak mahu tido siang.. dulu kalau x tido siang selalunya magrib ke pukul 8 dia dah tido sampai esok pagi.. yang penting dia tido cukup.. skrg anak 3tahun lebih pun masih tahan mata x mahu tido siang.. anak bangun pukul berapa?

1y trước

anggaran bayi 5 bulan tido 12-15jam.. kalau 9.30-6am baru 9 jam. tak cukup tido tu... takut berat badan susut... anak saya bgun lewat jgk pukul 9 lebih hehe jd cukup 8pm - 9am dlm 12jam.. ke anak puan jenis nk puan baring sama2 tido baru dia nk tido? haha 🤣

Anak saya nak masuk 4 bulan pun nap dia 30-45 minit sahaja. Dulu kemain 2-3 jam. Sekarang makin singkat. Dia sibuk nak makan tangan, bercakap bahasa baby 🤣

dia xnk tido tp xnangis ke?

1y trước

mungkin baby xkenyang ,, nangis & xnk tdo.. mcm bby dia merengek2 nk tdo .bagi susu spai dia tertido, then br letak atas tilam dia .kdg letak dlm buai..

malam tidur lama tak

1y trước

Malam tidur lama. Just bangun sekejap untuk minum susu je