Air Gula 2nd trims

Assalam. Hai mommies. Nak tanya, air gula mmg kena minum dua kali ke? Berat badan sy naik & lebih. Tp, ada juga mommies yg kena minum air gula 1x je kan..? Bule share tak kenapa. TQ 😘

23 Các câu trả lời

yups ada yg skli ada yg dua kli, sy kena 2kli, sbb berat naik mendadak, doc nk tgk ada kencing manis tak.. sbb tu salah 1 sebab kencing manis time pregnant.. sbb tu stiap kli checkup kena timbang berat 😁 n klau first time minum tu dah sngkut kencing manis, xyh minum kli ke 2 dah, mcm sy first x sngkut, pastu nk dkt 30w minum lgi skli sbb berat tu, n alhamdulillah mmg xsngkut 😁 kencing manis time preggy ni bhya sis, byk komplikasi kt baby, sbb tu doc nk pastikan betul2 ibu ni ada kencing manis tak

3mo trước

u too sis .. jaga diri n baby elok² 🥰

atas pengalaman anak 1st sekali..n hampir² nk kena minum tuk kali ke2 masa 38 week sbb berat naik..tp Dr kata xyah la minum sbb dh nk dekat due..anak ke 2,2kali minum atas faktor berat naik berkilo² n faktor umur..berat naik x bawak bincang dh siap kena monitor bp setiap 2hari skali..nasib xlekat kencing manis..pengalaman..

3mo trước

xpe minum 2kali pon,jnji x sgkut gdm..he²

Saya obese n history fmly ada kncing mnis, mmg kena minum 2x, tapi saya jdi 3x sbb kali ke2 muntah dpn nurse, kahkah. Alhamdullilah x sngkut, msa prgnant mkn manis2, berat naik mndadak, x psl kena cek BP selang sehari, lst2 nk bersalin sngkut darah tinggi hehe. Alhamdullilah lps brslin normal je, x de sngkut ap2

3mo trước

Saya baru sorg, tapi sebelum ni, gugur dua kali. 🥰

sy anak 1st doc suruh minum 2x sbb berat badan naik mendadak. 1st minum masa 18w x sangkut pun. bila 34w berat makin naik doc suruh minum nt 37w sekali ambik bsp. sy doa byk² 37w sy beranak la sbb xnk minum air gula 😂 Allah makbulkan. x sempat pun minum baby alhamdulillah lahir dgn sempurna.

3mo trước

alhamdulillah, sis. syukurrr 🥰

pglmn sy anak first,ptma kali mnum dah sngkut jd x prlu mnum lg.anak kdua yg ptme x sngkut,kli kdua mnum pun x sngkut tp berat naik mngila hahahha tengah bselera mkn😅 jd nurse okay jela cuma mintak kawal mkn je. klau berat bdn naik bnyk mmng kne mnum kali kdua sbb tkut ada gdm.harap2 tak laa

Minum 2x juga, syukur no GDM. Mnum kedua kali sbb berat naik 2kg dlm masa 2 minggu. Kena refer dgan dietitian too & dietitian ckp my weight still in normal range. Spya tidak sangkut GDM, masuk bulan ke-7, saya breakfast only red apple peanut butter water. Makan small portion & kerap.

sy setiap kali preggy memang kena minum 2kali sbb ada sejarah keluarga yg ada kencing manis. Skrg tgh preggy yg ke3, hari rabu nie kena minum air gula kali ke2. Harap² xsangkut laa sbb bulan puasa nie hri² minum air manis setiap kali berbuka.

3mo trước

in shaa Allah. moga yg baik2 shj utk sis & harap urusan sis dip'mudahkan ya. ameen

Pregnancy kadang induce dm, or hypertension.... 2 benda ni kena kawal ketat bahaya utk ibu n anak... Jd ada risiko minum la 2 kali..... Tiada risiko 1 kali.... Redho saja saya... Kena 2 kali... Selamat nak termuntah

saya 3x minum sebab berat naik byk sgt last minum masa 38w semua tak sangkut , jd normal je minum 2x tu sis sbb berat naik mendadak dan doktor takut kencing manis jd komplikasi nnti 😊

Saya minum sekali je sebab sekali tu je dah confirm ada GDM so takyah minum kali kedua dah Kalau berat naik pun doktor review blood pressure dan air kencing je 😅

3mo trước

ooo yela. katanya kalo 1st minum da sangkut gdm da takyah minum lg da. sbb result da mmg +ve. okay2, thanks ya.