BARANG BABY & MOM (FIRST MOM)

Assalam Hi, Boleh tak mommies2 share barang baby macam baju untuk nb berapa pasang? atau perlu beli 0-6m ke? Buaian perlu tak? Lepastu untuk mom apa yg penting? Sorry sebab first mom anddd dah tak ada mak untuk bertanya 😣 Tq yaaa yang sudi share

7 Các câu trả lời

Hi, mom. Ni list saya. Apa2 pun bergantung pada bajet dan lifestyle awak macam mana tau 😊 Baby - Romper - Jumpsuit - Set of cloth and pants (baju tidur, baju siang) * size saya ambil ikut suka hehe sebab tak dapat nak agak size baby bila keluar nanti. Banyak ambil saiz yang besar, alih2 baby tak muat sebab besar sangat. Baby 2.4kg. Nampak gelebeh bila pakai. So next pregnancy nak beli saiz newborn lebih. Hehe - Zipper swaddle - muslin swaddle - Towel - Handkerchief - Toiletries (shampoo, baby wash, lotion, diaper cream, Cotton bud, nail clipper) - Bath tub - Mitten & booties - Pampers - Set tilam & bantal - Blanket Mom - Pad (saya guna kotex overnight 32cm) - Nursing pad - Nursing bra - Breast pump (working mom) - Cooler bag, reusable ice pack, breastmilk storage bag Kelengkapan botol susu saya beli after bersalin. All the best mommy 🌹

9mo trước

Oh one tip to share with you. Kalau kawan2 atau family awak ada nak hadiahkan barangan baby, boleh discuss dengan mereka jugak. Takut terlebih atau ada barang yang identical. Macam car seat dengan stroller takde dalam list saya sebab kawan2 yang hadiahkan. Harap membantu 🌹

boleh size 0-3m dalam beberapa helai. lepas tu nanti lepas bersalin boleh add on lagi. size 3-6m pula. size baju baby bergantung pada brand baju yg kita ambik. ada je size baju 0-3m boleh pakai sampai baby 6m. barang keperluan baby 1) rak simpan baju baby 2) trolley nak letak barang2 baby 3) pampers size NB(1pack), size s (1pack) 4) wet tissue, tissue biasa 5) cotton bud, cotton ball 6) botol spray kecil (nak isi air utk cuci poo baby) 7) minyak2 baby. 8) kepik kuku, nasal spray, temperature suhu 9) mitten (beli sedikit sahaja), stokin 10) baju baby - sleepwear, singlet romper, baju lubang2. 11) napkin 12) swaddle (bedung) boleh jadikan selimut terus juga

9mo trước

betul awak😊

Baju tak perlu beli banyak dulu sbb tak tahu baby besar macam mana.. saya banyak beli baju 0-3months sbb baby first besar 3kg yg 2nd ni kecik je 2.33kg jadi semua baju besar. Kat babyshop , mothercare tu semua ada size untuk baby kecik. So nanti baby dah kluar baru decide beli baju ikut size tapi x perlu bnyk cukup untuk pakai baby je and rajin cuci baju baby so pakai ulang2. Then anak saya pulak cepat je membesar so ada certain brand lain2 cutting. Mcm pureen saya beli 3-6m dah muat2 je ngn badan anak saya. So banyak dah x terpakai baju tu. Biasalah dh jadi mak pantang nampak baju baby.

9mo trước

ok2 faham. Lebihkan beli bila dh keluar kn. Baik2 tq ya

waalaikumusalam, dah berapa minggu puan? baju beli sikit2 dulu pun takpa. beli dalam 10 helai pun boleh. siang 5 helai malam 5 helai. bila bby dah kuar nnti baru boleh agak bby besar mcm mana . buai tak perlu lagi. bila da besar sikit tgk bby perlu ke tak. :) kalau ibu, bnyk kena beli. tapi ikut keperluan ibu. tapi beli sesiap pakaian dalam untuk menyusu. cari baju yg mesra utk menyusu. cth baju berbutang depan :)

9mo trước

29w4d. Aah betul juga kan. Sbb belum jangka size baby keluar nanti. Faham2 trma kasih ya sharing

Mcm sy beli baju 0-6.. sbb org kata baby cepat besar.. sekali kua2 baby kecik je.. menyesal xbeli yg kecik sikit..sy yg rimas tgk ank sy pki baju mgeleber…so pendapat sy, beli la 5-6helai 0-3, yg lain tu terpulang…

9mo trước

baik2 btul jgk tu. Kena stnby. Tq yaa

utk pampers apply sample je. kalau rajin pegi expo, boleh dpt pampers free. baju nb beli sikit je, beli 3-6m banyak sikit ok, dgn 6-9m swaddle beli dlm 3 helai ok

Yg penting baby gear like swing, stroller, rocker semua tu beli masa baby dah keluar nanti. Jgn beli skrg sebab takut tak sesuai dgn baby.