KONGSI PENGALAMAN

Ape pnglaman n simptom mommies semua sblum tahu diri prgnant dan bila check UPT +VE....pengalaman kn berbeza2...jom kongsi sama2...mommy yg first time nk jdi mommy pn blh dpt pngetahuan skit2 kn..?

78 Các câu trả lời

Seminggu sebelum tahu pregnant suami ngadu demam sakit sakit badan dan asyik muntah and tak syak apa lagi tapi ada yg dah ngusik nak ada baby dah ni. Lepas tu 3 hari lewat datang period tak syak apa lagi sbb mmg slalu dtg lewat dn saya mmg tk pnh kira waktu kitaran haid saya so tahu mengandung pun sbb cek dekt opah sedara dia bidan . Tak cek pakai upt pun . Tapi lps tahu memang tak bape yakin sangt sbb nak kena tahu dri doktor baru yakin . Last tiba nak pergi cek doktor pagi tu pendarahan dan pergi klinik doktor kata dah gugur dah . Hm memang sedih tambah kena bebel dengan doktor sbb tak mari klinik awal . So sekarang baru abis pantang je sbb keguguran . Doakan saya moga dikurniakan zuriat ye 😊

9 tahun sy buat upt asik negatif je...jan 2019 period dah lewat dekat 2 bulan...xkesah pun sbb mmg period mmg selalu ting tong....jiran sebelah tegur cakap muka berseri2 sgt lain dr biasa...hari2 die tegur camtu...mls buat upt dah sbb tkut sgt kecewa seperti dulu2...last jiran sebelah rumah belikan upt paksa sy buat...jiran2 sy semua mcm adik beradik...ada double line samar2..tunjuk dkat kakak2 jiran...depa punye seronok mcm nak dpat cucu..esoknye ajak somi p klinik kesihatan...alhamdulillah..9 minggu dah baby..kami suami isteri xde alahan apepun sampai sekarang...cuma makin kuat makan...hihi.now 34 weeks dah..doakan sy n 1st baby in sha Allah girl...

5y trước

Aminn

Delayed period dekat 3 bulan tp memang tak heran sebab mmg period kadang2 on off. Takde alahan langsung tp instinct duk ke arah babies. Dukung anak orang pun, nak jee baby tu dgn kita. Selalunya baby nangis kalau kita dukung. Mengada2 gedik rindu husband walaupun dia baru keluar g kerja 10 min. Beli upt senyap2 check masa lunch hour. Naik double line. Terus wasap gambar kat husband. Balik kerja beli lagi 3 upt. Test petang, malam, and next morning. Semua double line. Terus gi KK confirmkan pregnancy n buka buku pink sbb dah 9w masa tu. Hehehehe. Alhamdulillah 2 years of marriage. This year anniversary dapat rezeki baby.

Missed period berbulan2 tapi tak check sebab dah memang period irregular. Takde alahan tp semenjak dua menjak jadi clingy dgn husband. Pastu kadang2 mual tp tak muntah. Saje2 je beli upt check waktu lunch. Rupanya pregnant. Terus inform suami. Excited dia sampai mengalir air mata. Balik kerja beli lagi upt check banyak2 kali sbb tak percaya. Esoknya pergi KK confirmkan pregnancy. 9w dah masa tu. Hehehehe. Suami cakap mmg perasan perangai clingy lepastu perasan badan naik tp taknak bgtau saya. Tkot saya berharap. Saya pulak duk ingat sy makan banyak bulan puasa n musim raya sebab tu perut rasa penuh.

Seminggu sebelum due date period, asyik rasa nak terkencing aje.. setiap 5 minit akan lari ke toilet.. pastu kencing sikit sikit n rasa pedih.. sampai rasa macam kena sakit kencing kotor.. pastu bila lap ada darah.. ce bayangkan time tu tengah bercuti kat Melbourne.. nak jalan2 punyala susah and setiap masa nak cari toilet. So memang tak best la jalan2 sebab mmg xley nak fokus. Fikir kencing aje. Nak g doc tak berani sebab kompem mahal. So tahan la sampai la balik KL. Da balik tu period lewat 3 hari pulak. Terus buat test. Alhamdulillah positif 🥰 sekarang baby da nak masuk 4 bulan

Sy jenis period x teratur. Kdg 2bln skali, kdg 1bln skali. Ms mula prngt, gastrik sy teruk sdngkn slama ni tak prnh gastrik truk. Sendawa byk sgt. Sakit dada bhgian belakang. Nsb bik ms skit gastrik truk tu sy tak mkn ubat gastrik. Sy pigi klinik sbb tak than & doktor sah kan pregnant 7 - 8 mgu. So, klu yg mmg ada gastrik tegar & sedia ada ubat gastrik kat rmh tu jgn trus mkn ubat gastrik sbb blh mybbkan keguguran. Ada ubat gastrik yg Ibu mgandung xblh ambil. Plg selamat, p klinik dlu sblm ambil apa2 ubat 😊

Husb xde elergik apa2 pin sblm ni tpi tiba2 kne alergik naik biji gatal2 1badan..3hri lepas dia sembuh.. Sy period sggugut mcm biasa.. Lepas hbis je period sy demam smggu.. Habis je demam sy plk mcm kene alergik gatal2 hbis merah 1 badan..g cek doktor suspek denggi..2kali kne ambk darah.. Adoiii.. Tpi sy cuma gatal tapak kaki n tangan saja.. Bulan seterusnya period x datang.. Alhamdulillah skrg sy dh 30week anak prtama slepas stahun stgh kawin.. Doakan sy n bby slamat lahir dgn sihat..

sy period delay..tapi xnk bharap sgt takot keciwa sbb baru 2 bulan nikah n period mmg xteratur..masa knduri bertandang husband n fmly in law mmg dh perasan tanda2 ada isi,sbb kerap lapar n mkn lalu n suka tido siang...husbnd sruh beli pregnant test, lpas test naik kabur2 je,,then lpas 2 mggu ada spotting n check upt lg kali kedua n ketiga..dua2 terang ...pergi klinik dah 9 weeks n alhamdulillah morning sickness xda..cuma loya n mual time gosok gg je...now alhamduah dah 18 weeks

Sblm tahu prgnt kalau ikot blm smpi date priod utk next month nya.. Tpi sakit tu mmg tanda2 priod mcm ada. Tpi biar kan je la dulu. Lps tu mcm makin lewat semakin lewat tey utk test.. Dh baru kawen plan nk honeymoon.. Last2 babymoon. 😂 Lps tahu tu demam terok 🤣 sblm tahu tu ada juga suami yg demam. Haha. Ingt la demam kenapa rupanya nak jadi ayah ❤️. Semoga mommy2 kt dlm ni sama2 kite jga kandungan sampai baby lahir 💋😘

Sy ngn husbnd bru kwin n decide x nk preggy lg...konon rancang sndri...tetiba ngamuk kt husb nk mkn lksa pineng yg sblm ni mmg tiap² mnggu mkn tp dsbbkn pkcik yg sy sllu bli lksa tuh cuti niaga trpksa husb cri lksa tmpt lain...x trlintas pn preggy time tuh...n than time kje mmg x leh angkt berat mcm sllu...tbuh rasa lain...mntk husb blikn upt tp husb brkeras ckp x preggy...hahaha mlm lps hbs kje test upt mmg trkjut +ve...