Kaki anak umur 19hari nampak melengkung/bengkok

Apa yg sy perlu buat ya nak bg kaki anak lurus? Boleh kongsi tips urutan or anything that can help to straighten baby’s leg? Or will it naturally grow straight bila baby makin membesar? Sy risau.. pls help #bantusharing #firstmom

8 Các câu trả lời

Doc ada advice untuk urut selalu. Ada urutan nya try awak google. Tapi doc cakap normal baby memang nampak bow leg sikit nanti dia besar wil be normal. If awak rasa perlu advice doc time checkup anak di clinic mention to nurse & nurse akan suruh refer to doc for review

6mo trước

Oh okay noted sis. Thanks !

biasanya doc akan check masa baru lahir tu macam baby sy kaki bengkok sikit..so doc paeds refer bhgn occupation therapist utk belajar urutan betulkan kaki baby..if klu doc xckp apa2 ttg kaki baby mungkin xada apa masalah

19 hari normal je sis mcm tu tulang lembut lagi. unless kalau paeds memang cakap it's abnormal. jangan diusik. nanti dia dah merangkak, otot2 dia dah kuat, akan hold tulang tu betul2 & straighten naturally.

Nak urut ke apa kena refer paed dulu. Takut actually normal je bengkok tu cos baby kan but you bantai urut kang jadi lain pula

the leg will be straight as they grow up. klu senget/bengkok dari dlm wad dktr pakar akn check dan pantau.

6mo trước

Noted sis, thanks !

Normal sis, tp kalau sampai 1 tahap doctor tgk takde perubahan nanti dia akan refer ke pakar.

Normal je sis, nti dia dah merangkak berdiri elok je straight nti mmg mcm tu

better puan rujuk pd pakar peads..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin