Anak umur 2 tahun tidak bercakap

Ank sy umur 2 tahun hanya dgr perkataan papa & mama je yg lain2 xde... Sape de tip utk ajar bdk 2 thn bcakap blh la share ye tq..

10 Các câu trả lời

at least ada. maknanya dia boleh, cuma kurang stimulation. anak saya umur 2 tahun pon saya risau sgt dia xboleh ckp, tgk budak lain umur dia da berpatah2. so saya push diri saya, utk tmbh perkataan dia. kalau ckp ngn dia, ulang2 1 perkatan yg sama bnyak kali. contoh "adik nak susu? susu ye? nah susu". "adik jom makan, makan ayamm, pandai adik makan". mcm tu la saya buat. tmbh2 saya suri rumah, mmg smpai kering air liur bercakap ngn dia. nampak progress dia laju. masa 2tahun 6bulan da petah da boleh smbg 3/4 perkataan. skrg 2tahun10bulan, da boleh interaksi mcm org besar berpatah2 da, kdg xlarat jawab soalan dia

1y trước

anak buah saya 2tahun lgsg xkeluar perkataan. even mummy daddy pon xboleh. 1 perkataan pon xde. dia cuma holeh abc, shape cmtu je.bmak dia mintak doktor kk refer therapist kt hosp, therapist pelik kenapa refer sbb dia boleh sebut abc, kenal shape maknanya dia boleh ckp. cuma kurang komunikasi ngn dia. sbb mak ayah keje,hntr taska yg cuma jaga je, xde aktiviti, cuma interaksi ngn kawan2 sebaya yg bahasa alien juga. tu yg lmbt. mmg kene bnyk bercakap ngn dia, baru dia dpt tmbh vocab

saya pun tak tahu. sebab anak saya autism jadi umur 2 tahun memang dia tak pandai bina ayat lagi contoh (nak makan). mungkin u boleh follow instagram aishah kassim. kat situ dia ada ajar cara2 ajar anak bercakap. macam anak saya memang tak sesuai ikut tips kat situ sbb autism. anak puan normal boleh ikut tips situ

kena troubleshoot masalah ni dgn paed..sbb kena tgk jugak dia xpandai ke dia berat mulut? arahan faham x? ada eye contact x? sebab kalau autistic,kita bercakap pun dia kurang respon..kalau dia normal,sis mmg kena fokus byk bercakap dgn dia contohnya tanya balik kalau dia nak sesuatu,mntk dia sebut..

boleh bawa ke hospital dulu utk check up lebih lanjut. jika doktor confirmed takda apa, boleh lebih komunikasi dgn dia. kurangkan/buang gajet dari dia if ada bagi. atau boleh hantar dia ke playschool, sehari dlm 2-3jam pun dah ok utk asah skill komunikasi/sosial dia dgn kawan2 sebaya.

banyakkan bercakap dgn anak sis, anak buah sulung sy 3tahun pun guna bahasa jepun lagi sbb mak ayah kerja tak ada masa sngat tuk dia.. smpai sekarang pun dah besar tingkatan 1 , ayat dia masih berterabur bila bercakap mujur sekolah pandai 😅

Hai mommy. Masa check dekat kk or klinik tu better minta nasihat nurse. Samping tu cuba bagi anak tiup wisel. Bagi buat aktiviti yang boleh ransang sensory anak.

Bawa jumpa pakar pedia ni mummy. In the meantime, dekat rumah boleh slow slow ajar guna flash card and kerapkan membaca. Buku cerita yang simple simple je dulu.

kerapkan bnyak berborak dgn anak dan tengok tindak balas dia macam mana andthen selawat bnyak2 bgi yg muslim🫶🏻

bagus cek dulu..kekedg budak xpandai cakap ni sbb masalah pendengaran..

bykkan bercakap