Tips Breastpump

Anak sye dh sebulan,tapi baby xpandai direct breastfeeding jadinya sye kena pump setiap hari Dan masa utk bagi baby minum..kadang tgok quantity susu makin drop..sedih rasa bila anak nangis nk susu,lagi-ii bila sye sekali pump hanya dapat 4-5oz sahaja utk dua-ii belah breast..sye Masih xdapat nk agak anak kena minum susu berapa oz sehari Dan waktu-ii yg sepatutnya sye pump breast utk dapatkan susu yg mencukupi satu hari utk baby..siapa yg mom situasi macam sye,bg tips please

12 Các câu trả lời

Pumping stiap 2-3 jam skali sis. kalau sis surirumah, boleh cuba lagi utk bf.. jangan give up. Sesungguhnya bf lagi senang dari pumping sebab takyah basuh pape haha😂. Saya pun pernah alami macam sis.. Baby tak reti latch dan puting pulak tak timbul. Nak sumbat puting tu kemain struggle macam bergaduh dgn baby pun ada. Baby sy pulak boy, memang kuat la tenaga dia tu menolak n menggeliat sampai rasa nak give up. Pastu saya try bf smbil baring mengiring. Saya dapati bf secara baring mengiring ni senang sket nak sumbat puting. Pastu lama2 rasa leceh plk sbb nk kena baring everytime bf.. dan takut susah plk nanti klau kluar kemana2.. takkan nak baring jgk 😂 Pastu dah baby sbulan lebih saya try balik bf cradle hold yg atas riba tu. Cuba lagi dan lagi, setiap hari. Mula2 saya gilir2 dgn bf baring. Awal2 baby kuat geliat dan hisap kejap je smpai saya pun risau. Skang baby dah 2 bulan dan alhamdulillah boleh dikatakan sy dah lulus bf scra cradle hold haha.. Lama2 insha'Allah akan senang..

Tips nye memang kena konsisten pam setiap 3 jam sekali. Tak kira waktu tengah pagi pun tetap kena bangun pam. If tak jaga waktu pam susu memang boleh drop. Jadual waktu susu baby dan berapa oz baby minum tu awk kena tentukan. Bila konsisten, baru kita dapat tahu baby minum berapa oz dan kita supply berapa oz sehari. Elok ajar anak minum susu dalam kuantiti yg cukup2 je untuk dia kenyang kalau supply susu kita tak melimpah. Macam sy pam setiap 3 jam, baby minum susu setiap 2 jam (3 oz). Sy pernah cuba bg 2oz sahaja tp mmg baby sy perlu 3 oz jugak. Kalau baby awk boleh kurang oz lg, boleh cuba ya. Sy tiap kali pam mcm awk jugak dapat 4-5oz je. Dulu sy pam dan bf juga tp susah sbb bila bf, kuantiti susu yg di pam jd sikit so sy decide untuk pam sahaja. Apa2 pun keputusan mmg kita kena tentukan dan biar konsisten baru jd lebih senang. Takboleh ragu2 atau antara 2 nanti jd kacau bilau mcm sy masa awal2 dulu.. huhu. Goodluck awk 💪🏼

9mo trước

Sy pernah bengkak susu tp itu bila sy skip waktu pam yg setiap 3 jam tu. Pam sy handsfree. Pam handsfree ni mmg selalunya tak kosongkan breast sgt. Tp pam sy tu dah memadai la untuk breast tak bengkak walaupun dia pam tak kosongkan breast. Sy pam 15 minit untuk 1 belah. Awk tetap bengkak mungkin sebab pam tak sesuai atau saiz corong tak tepat so susu banyak lg yg tertinggal dalam breast. Cuba ukur saiz nipple dan tukar corong. Masa mandi scrub nipple bg tak tersumbat n kalau mandi hot shower bole hala kan ke breast bg ketul2 susu yg bengkak td surut dan keluar lancar masa pam.

Sy pump paling banyak Pon 4 Oz je . tapi Sy pump and bf. pump utk buat stok nti dah start kerja/ time Sy X larat bf husband akan tolong bagi susu yg Sy pump tu . Kene jaga time pumping (Sy tengok kat tiktok) 3 am 6 am 9 am 12 pm 3 pm 6 pm 9 pm 12 am mula ii breast mmng akn sakit sebab tngh proses susu. awal ii dulu Sy pump ikut suka je dpt 1/2 Oz utk kedua breast. after ikut time pump (kdng buat kdng xbuat) dpt Laa 3/4 Oz utk kedua breast. tapi try jugak Laa makan milk bolster.

10mo trước

owh..anak sye x direct breastfeeding sejak sye lecet teruk,sye selalu pump je then bagi guna botol.. sekarang dh keliru puting pula,dh jadi masalah lain..hahah tips pump jam 3,6,9,12 tu sye akan Cuba istiqamahkan..terima kasih puan

awaakkk..bagusnya awak dpt 4-5oz baby baru sebulan pulak tu 😍u r doing great.dr n lactation consultant ckp tu bagus.haritu saya ada gi kelas. saya ni dah nak masuk 2 bulan kalau pump nak dpt 3 oz pun susah. so skrg apa saya buat is,bf ikut keselesaan diri n baby. yg penting dia hisap.takde bunyi.maksudnya tu menjadi lah minum tu. setiap baby minum x sama amount.so asalkan tgk dia kenyang means okay lah tu.goodluck

Saya pun ada masalah yang sama. Misi cakap sebab saya inverted nipple. Baby tak dapat lekapan yang betul. Sampai melecet nipple. Saya pam pun jadi drop. Sekarang cuba pam setiap 2-3 jam sehari. Sis boleh cuba. Ni tips dari pakar haritu.

10mo trước

baik,terima kasih puan

awk ada tiktok tak ? kalau ada boleh slow2 search power pumping . follow guru2 penyusuan . kira ok lagi awk dpt 4-5 oz tu , saya ni tgh struggle skali pam dpt 3oz je lepastu pam dpt angin je . masih cuba utk belajar .

10mo trước

sama, saya pun epmom. paling bnyk dpt pun 3oz. smpai saya campur dgn formula. skrg ikhtiar mkn ubat tambah susu beli d farmasi. moga susu mncukupi utk anak 😇

terima kasih atas nasihat semua..rasa dh give up sampai nk beli susu tepung je..sekarang timbul masalah lain pula,breast dh jadi bengkak susu..hm,sekarang tgh ikhtiar berurut semula

cuba awk berurut tkut susu tersumbat, baby mesti pandai isap nipple kita as mom kena bantu dia bila nak direct bf. kalau hari ii nak pump jenuh juga awak try la berurut

Puan jgn give up ya utk direct feeding. Hari2 puan cuba bagi anak sampai dia nak. InsyaAllah anak akan nak juga

sama la kita sis . dh try bf, tp baby hisap sekejap, pstu xmau dh. skrg ni bila pump, x smpai 2oz pn .

10mo trước

tak semestinya kena banyak oz sis baru baby kenyang.. susu badan tak sama dengan susu formula. Kalau baby sis memang demand 2oz stiap kali minum, insha'Allah smua nutrien cukup dalam 2oz tu. Baby sampai 2 tahun pun boleh minum 2oz je, tapi nutrien dan lemak dalam tu semakin meningkat seiring usia dan keperluan dia❤️