baby

anak sy prtama suda berumur 2tahun 4bulan tp masi tak pandai bercakap adakah sy patut risau?? doktor menyatakn memang normal apabila ada baby yg lambat bercakap yg penting aktif dn bole fhm apa yg org sekeliling ckp tp sy tetap risau. anak sy biasa menggunakn bhasa isyarat saja tp kalau bermain dgn teman2 nya anak sy bole bercakap tp tak dapat di fahami bahasanya. apa yg sy prlu buat untuk latih anak sy spya bercakap dn tak menggunakn bhasa isyarat terus kalau nak sesuatu.

2 Các câu trả lời

Rasanya, setiap anak ada keupayaan perkembangan bahasa dan ucapan yang berbeza-beza. Tapi kalau ibu nak check sama ada perkembangan bahasa/percakapan anak lambat atau tidak -- rujuk perkembangan mereka berdasarkan umur ini: https://my.theasianparent.com/umur-anak-boleh-bercakap/