Anak Demam

Anak sy demam suhu nye 40-41 . Dh pergi klinik check smua dr bg ubat je . Tpi anak xnak mkn ubat nye . Dia keluar kan balik . Susu x nak minum makan pun xnak . Mcm mne ye nk turunkan pns nye klu dia x nak mkn ubat ? Sy dh lap bdn nye dgn tuala bsh kjp je turun lpstu pns balik . #10bulan

25 Các câu trả lời

anak sy pernah kena demam panas,tak nak makan dan menyusu. ubat pun dia muntahkan balik. ada masa dia demam sampaikan kuku tangan dan kakinya bertukar biru. badan panas tp menggigil kesejukan. sy bawa ke emergency doc tak tahan dlm wad,dia bg antibiotik dan paracetamol ja. tp lepas tu masih tak sembuh lg. sy bawa lg ke klinik jumpa doc,bila doc check tonsil anak sy bengkak dan hampir kesemua ada bintik putih. patut la anak sy tak nak makan dan menyusu,sakit tekak sbb tonsil bengkak. di klinik tu juga nurse mandikan anak sy guna air paip,lepastu sumbat ubat ikut bontot. sepanjang masa dlm klinik tu anak sy cuma pakai pampers sj sbb suhu tinggi sgt. lepas tu anak sy di bg makan aiskrim vanilla sblm balik rumah. Alhamdulillah,2 hari lepas tu anak sy sembuh sepenuhnya. jd kesimpulannya disini ikut pengalaman sy,anak demam kena mandikan guna air suam. lepas tu kena rajin tuam badan anak guna kain basah,tak perlu pakaikan baju dan seluar siang dan malam,buka kipas jgn kuat sgt,no 1 pun ok. kalau anak tak nak makan dan mnyusu,sila check tonsilnya. takut ada jangkitan.

2y trước

Skrg ank sy mcm ni. Usia 8bulan. Mse tu ank awk usia berapa? Sbb bole mkn aiskrim vanila.

anak sis umur berapa.? anak sy masa kecil² dlu xnk mkn ubat jgk klau dmam.. sy prefer paracetamol yg sumbat bontot.. alhamdulillah serasi ngn bdn ank sy.. tp dye kne byk mnum air.. sy bli kt farmasi ubat tu.. dye kira berat ank jgk sblm bg dos yg sesuai.. sy bg mcm tu pn sbab first time ank dmam teruk pergi emergency hospital, nurse sumbat ubat bontot kt ank sy smntra tgu nk jmpe dktor.. ble dpt jmpe dktor, dmam ank dh surut (almost 5hour waiting).. lpas pade tu mmg decide bg ubt bontot je klau ank demam.. 🤣😂 da 5years nie bru nk mkn ubat cecair..

suhu terlalu tinggi. bahaya. boleh sawan dan sebagainya. kalau perlu bawak ke hospital bhgian emergency. kalau ikotkan 4j sekali baby kena makan ubat. kalau panas mandikan baby dkt air paip biasa. awak kena sentiasa lap badan baby. sampai suhu baby turun. lap dekat setiap pelipat badan baby. mcm ketiak semua tu. basah kan kain napkin baby tu balut badan baby jgn pakai kan baby baju. just pakai pampers je.

Ada cara nk bg anak mkn..nurse hops ada tunjuk. Masa picit ubat make sure dlm sikit jgn depan lidah sgt. Lps tu picit hidung dia jgn lepas. Mcm tutup hidung dia la. Sebelum nk picit ubat…balit dulu kaki tgn dia. Confirm dia telan…hehe works for my baby masa 7 months warded sbb bronchitis. Ubat kene makan sis. N kalau sy mmg mandikan terus xde nak lap2 de. Plus klu suhu 40-41 bwk terus emergency puan

buka baju n sluar anak...biar pakai pampers je...letak air dlm bekas semburan...sembur badan dia setiap masa...biar sentiasa basah...kalau suhu badan turun 36 blh stop kejap...tp tetap jgn pakaikan baju anak...always cek suhu...kalau naik lg ke 37.5 ke atas sembur lg air...biar suhu xsempat naik tgi...

2y trước

mcm siram pokok pula kan 😅

kalau suhu terlalu tinggi mndikan anak 3kali sehari..tuam badan , baju jgn tebal . kalau masih tinggi terus ke hospital jgn tunggu .. takut jadi sawan ,, sawan ni skali kena berkali2 boleh kena lagi ... sy cukup sehari suhu xturun mmang xde dtg klinik, zupppp hospital terus ...

tinggi sgt suhu tu..bahaya. sis kerap mandikan anak 3 kali sehari pagi, lepas zohor, petang..kalau di hospital pun misi akan suruh mandikan. kalau baby taknak makan ubat, sis cuba bedung & suap sikit2. anak saya dulu misi ajar mcm tu. kita ikhtiar semoga anak sis cepat sembuh

kalau suhu dh terlalu tinggi bwk ke emergency , sbb bahaya utk baby . sis boleh try kerap mandikan baby , jgn pakaikan baju kecuali pampers . Sentiasa pantau suhu baby & lap bdn baby sampai suhu turun .. Semoga anak sis cpt sembuh ..

Pernah pengalaman anak admit wad sebab demam, misi kat sana minta jerlum kan anak dgn air suam, bukan air bersuhu biasa sebab dia akan menurun sekejap aje suhu lepas tu menaik lagi tinggi kalau jerlum dgn air suhu bilik @ sejuk nie

kalau anak taknak makan ubat, cuba bg ubat supp pcm. senang masukkan dlm bontot dia, dia takkan boleh keluarkan dah. pegi farmasi, bgtau nak ubat supp demam utk anak umur berapa. nt dia bgtau dos yg patut diambil.