Berjalan

Anak sy dah 1y4m, dah pandai bercakap sejak 1y1m..tp until now x pandai berjalan lagi. Ramai ckap anak sy lambat,lembab,etc.. sedih.. tp jiran sy cakap anak nye jalan masa 1y6m.. normal ke sebenarnye lambat jalan.

46 Các câu trả lời

Aduh sis. Sila Bertabah la yaa. It's normal sis yg penting sentiasa check up bila temujanji dgn doc. Apa2 pun semoga anak sis bertumbuh dgn baik. Kita mesti doa yg baik2 drpda ckp ank2 lembab. Sedih betul manusia begitu. Be strong sis. Kena latih ank selalu ya. BTW anak sis pun lmbt berjalan. Tp saya x berhenti latih dia utk berjalan. Skrg dah lari2, di suruh duduk pula taknak. Syukurr. 😄 So utk cepat bjln, Bagi dia rasa seronok guna kaki dia sebaik2nya. Ada pelbagai activity utk stimulate ank bejalan dkat Google utk sis try. Dan tambah dgn nasihat doc lagi semua akan baik2 saja. 🥰 Good luck sis.

5y trước

Terima kasih sis.. sy cuba tarik minat dia nak berjalan, bawak keluar ke taman, dia nampak ramai budak2 die mcm nak berjalan jugak..tp dia pegang2 lah bende yg ada.. kalau x pegang apa2 dia mcm takut2 nak berjalan.. berdiri pun sekejap je lepas tu dia duduk 😅

Sis orang yang cakap anak sis lambat, lembap tu ,, anak dia macam mana. Ada ciri2 bakal perdana menteri ke besar nanti. Sis tak perlu sedih. Anak saya setahun 6bulan baru berjalan. Tapi anak sy sama macam anak sis, setahun dah pandai bercakap. Orang sekeliling cakap apa pada sy pun sy jawab je balik,, setiap bayi yg lahir semua berbeza perkembangan dia. Kalau semua nya sama tak ada la perbezaan dan keunikan antara satu sama lain.. Kalau kita hari2 memikirkan apa orang sekeliling bercakap pasal kita sampai bila2 pun kita akan jadi mudah emosi dan ada negative vibes dalam diri.

5y trước

😍 terima kasih.. senyum sy baca komen sis.. tu la..selalu nya mmg sy abai kan.. tp kdg2 terasa jugak..haha..biasa la.. bila emosi x ok tu, mula la emo dgr kata2 negetive nih. Btw, tq so much 💖

Anak saya pn lmbt bjln rasa2ny dlm 1y5m baru pndai jln, tu pun xpijak sgt. Risau jgk ms tu org dok bg petua pukul sikit2 hujung kaki dia dgn tuala, ada yg srh pkl dgn ikan keli kononnya nnti lari laju🤣 ada yg kata pijak embun pagi. Dr umur 1y pijak embun, 5buln kmudian bru start2 pndai bjln mcm mn tuu haha Tp ada gak yg kata, anak lmbt jln ni tandanya lmbt dpt adik, kalau yg cpt je tu, rapatla jarak lahir adik dia dgn dia nnti.. xtaula mitos ke idok.. rezeki smuanya dr Allah. waullahualam

5y trước

Tu lah, kalau betul mungkin kebetulan kot.. yg xbetul tu mmg mitos la hehe Nnti anak dh pndai jalan jenuh nak kejar haha Xpe, nnti bila dh bsr byk lagi org yg suka banding ni lah tu lah, skolh kelas, kepandaian, lembap, fizikal lagi.. nnti anak kurus pun org cakap, gemuk pun org banding jugak.. utk rasa bahagia, abaikan je haha penentu future anak2 ni kita tak tahu, kalau tak kat dunia, mungkin kat akhirat.. anugerah tuhan yg teragung

Brsykur la sis baby sis dh bole brckp.. Ank sy 9 bulan dh bole jln tp... Masi x bole menyebut prktaan brmkna.. 3 thun sy menanti.. Masi x brckp.. Akhirnya disahkan autism.. Bayangkan btpa beratnya ujian kmi msa tu.. Selepas tu.. Ank sy no3 jg disahkan autism.. Skg.. Ank kmi 4 org.. 2 autism 2 normal.. So, selagi anak2 kmu bole brkomunikasi.. Brsyukur la kamu.. Sbb d lur sna ada yg menerima ujian yg lebih besar😢😢

5y trước

Xpe sis😊 insyaallah.. Tq sis🤗

Memang normal bagi baby mendahului salah satu..tak mungkin dapat skil serentak..kalau ringan mulut..lambat jalan..jika ringan kaki akan lewat cakap..Secara lazim nya 3 anak perempuan saya akan bercakap dulu dan becok sekali..manakala 3 anak lelaki berjalan pada usia 9 bulan..dan lasak..juga pelat dan lambat bercakap...hal begini tak perlu risau sampai masa akan mahir baby tu secara semula jadi..

5y trước

💖 terima kasih sis.. sejuk hati sy baca 😁

Sis... X taula ni kebetulan atau tidak.... Anak buah saya umur 2 tahun x kuat lg kaki dia... Kami bawakbpergi pantai tanam kaki dia bg dia x geli... Anak saya pun buat mcm tu juga... Mungkin diorg perlukan rangsangan dr alam semula jadi kot... Alhamdulillah... Diorg semua da berlari da... Yg 2 tahun x jalan tu pun da x de orang ngata dia lumpuh mahupun cacat... Sihat je sekarang

5y trước

Ade jugak org lain suggest bawak p pantai.. buat mcm sis cakap.. insyaAllah sy cuba nanti.. terima kasih sis 😊

relaxje janji anak sehat dan aktif. my second baby pon just berdiri je,not yet walking compare to anak first pkembangan dia sme laju gakla, gigi cepat meniarap merangkak bjalan cepat (tp speech delay till fouryrs sbb boboy kot?) n the second baby is gegurl so dia kuat membebel bebel sorang dia and dancing sbb dia gegurl haha so im just bersyukur suda

jgn risu pikir baik2.. doa bnyk2 doa ade la snjate trbaik.. ank sy 3thn xondi ckp 4 thn bru ckp.. org ckp mcm2 ank lmbab la.. lembam la.. no allah lebh thu bila nk bgi.. so kita ibu kne kuat n usha sebaik mukin.. mukin ibu kne sport dia.. mukin ibu kne bgi dia sokogn berjln urut kaki ke.. don't down ok.. rajin2 latih kaki dia...💪

Kesian anak sis. Tak pasal2 jadi mangsa mulut celupar. Normal je laa tu sis. Anak takkan pandai semua perkembangan dalam satu masa. Bagus anak sis, sedang develop perkembangan bahasa dia. Perkembangan fizikal dia sis kena ransang. Bawa dia outdoor activities. Pergi pantai ke, duduk atas rumput ke. Selalu ajar dia berdiri dan jalan.

5y trước

Baik sis.. tengah cuba tarik minat dia berjalan.. tq.. bagus nya mummies kat sini..supportive 😍

Normal sis ..ank sedara sy 2tahun bru blh brjln ..tp kami selalu ajar suruh bgun pegang kayu smp last2 blh jln sndiri..abaikn ap y org kta sis..mulut org ni smp bila xhabis nk mngata mulut puaka kn..org ckp lmbp jg kt ank sedara sy tp alhmdulillah exam upsr dpt 5A..bkn sy nk bngga tp tu la disbaliknya

5y trước

Anak sy ni kalau pegang bende dia boleh je jalan.. pegang dinding,sofa,meja.. tp kalau x de bnde die mcm takut2 nak jalan.. 😅