Berjalan

Anak sy dah 1y4m, dah pandai bercakap sejak 1y1m..tp until now x pandai berjalan lagi. Ramai ckap anak sy lambat,lembab,etc.. sedih.. tp jiran sy cakap anak nye jalan masa 1y6m.. normal ke sebenarnye lambat jalan.

46 Các câu trả lời

Jangan risau sis, anak sy 1y 3m br bjalan.. Dr tiarap, memapah then terus bgun diri berjalan.. Xde merangkak pn.. Tp bercakap kenal huruf alif bata, abc, 123 mmg pndai alhamdulillah, umur 10bulan dh pndai sebut sket2... Doa bnyk2 taw.. And get ready nk kejar anak bila dh dpt kaki nt 😍😊

5y trước

Uhh.. anak sy kalau die nak jalan, die pegang2 bende.. kalau berdiri sendiri x pegang apa2 boleh tp sekejap je.. dia mcm takut2 😅 bab cakap tu.. bnyk sebutan yg jelas juga dia sebut..alhamdulillah hari2 makin banyak sebutan dia pandai.. bab jalan jela belum pandai jalan.. sabar jela dengar org cakap bukan2..

Xpe awak, selagi dia belum boleh berjalan, buat aktiviti yang banyak guna pergerakan merangkak. Dr cakap bagus bagi dorang guna banyak anggota badan utk meransang nerves system. Sensory pun akn brfungnsi dgn baik nnt, jgn risau.

Normal tu sis.. Doc ade bgtau sy, kdg2 bby ni cpt bckp, dia lmbt bjalan, cmtu laa sblik nye.. Lain bby, lain pkembangan nye sis.. Sis abai kn jek mulot2 bwg busuk tu.. Doa baik, pkir baik2, in sha allah smue akn baik2.... 😘

5y trước

InsyaAllah.. terima kasih sis 💖

Jangan risau mummy abaikan org yg suka high demand dan banding2kan anak2 kita dgn anak dia . Masing2 rezeki tak sama anak saya pun berjalan umur 1y2m . Jgn gnggu emosi kita dgn mulut org janji anak kita sihat 💪🏼

Hamboii busuk hatinya org yg ckp anak sis lembab tu smua, ckp mcm takda otak.. Jgn peduli apa org lain kata, yg pnting sis tak putus asa ajar dia utk bjalan.. Normal saja tu sis, kalau risau blh dptkn nasihat doktor 😊

5y trước

Selalu sy x kesah pun org cakap sbb kite lg kenal anak kita kan.. tp x tau kenape hari tu tersentap pula 😅ada juga tnye dokter masa check up, dokter pon kata normal..lagi2 dia dah pandai cakap.. dokter ckap tgk nanti 1y6m mcm mana..

Ank sy 1thn 9 bln br dia brani nk jln sendiri..dlm 1thn 6 bln dia jln pegang2 dinding je...abg dan kakak dia sthn 3@4 dh berjalan..setiap ank x sama..tp bl dh dpt kaki x reti duk diam plk..

5y trước

Dia x berani lg 2..

Takpa sis, ada 4 bulan lgi utk capai milestone baby tu. Baby boleh brjalan smpai umur dia 1 thn 8 bln. Kalau dah lebih still tak boleh brjln boleh jumpa doc takut ada msalah kat mana2. 🙂

5y trước

Baik..terima kasih sis 😊😘

Semua anak tak sama. Ade yg cpt ade yg lmbt. Semua ade kelebihan dan kekurangan masing² kak. Yg penting kita sbgai ibu bapa kne dorong mereka dan didik mereka dgn penuh kasih syg.

5y trước

Hihi. Mulut org kite takboleh nk tutup kak. Mental kne kuat. Abaikan je ape org nk ckp. Yg penting kita tahu anak kita mcm mne. Kite yg lahirkan dia dan kita yg besarkan dia. ☺️

Anak sy pun lambat jgk jalan 1y4m baru boleh jalan.. setiap pagi sy bawa dia pergi padang,pegang tangan dia jgn pakai kasut biasa dia jalan perlahan2 ,ambil masa 15 minit sehari..

5y trước

Hehe.. ok boleh cuba.. terima kasih sis..

Peduli cakap orang. Setiap anak lain perkembangan dia. Moral of story jangan selalu beza/bandingkan anak kita dan anak orang. Kita jaga anak kita je.

5y trước

Sy pun x faham org yg suka beza2 kan budak nih.. anak lahir2 je dah kene beza2 kan dgn cousin la, jiran la..x faham 😅