air Liur, sedawa & tersedak

Hi,anak saya umur 40 hari. Air liur suka meleleh.. kadang tu dia mcm takungkan air liurnya pastu tak dapat telan mcm tersedak. Risau saya. Sbb anak sulung.. Yg kedua pula,org kata mnum horlick utk banyakkan susu badan. Anak saya mnom pakai botol sbb saya xde puting. Jd lepas mnum dia akan sedawa.. tp sejam dua nanti dia muntah cair susu.. bende ni jd sejak saya minum horlick,kalau dulu okay je dia,tp ade kena mengena ke...pening nak tinggal dgn pengasuh naik kerja nanti.. Susah sedawa pon ya. Setengah jam baru sedawa lepas sedawa nak ngadap dia makesure tak muntah walaupon da sedawa??

7 Các câu trả lời

Pada 1 peringkat umur mmg baby akan slalu drooling (meleleh air liur), sy sdiri penah jadi kat anak, tersedak air liur, smpai anak menanges nyaris nk tercekik. So kena slalu pantau, kadang bila masak kt dapur kalau anak tido, kena slalu intai. Sy ngereng kan anak bila tido n bila dah pandai angkat kepala, alih kan ke kiri kanan, sy tiarap kan anak, jadi tido siang lebih lena, sbb anak senang tekejut2. Dgn syarat tetap kena pantau selalu. Tp lama2 anak jadi pandai control dan jadi x senang tersedak, tp tetap meleleh air liur. Bab sendawa boleh cuba teknik gosok belakang anak arah jam. Mmg mula2 lambat nak bg sendawa, tp makin anak besar makin senang sendawa. Dan pesan doc slalu ngerengkan anak tido lepas susu. Tkut tersedak susu yg belum turun ke perut dan hadam.

Sama macam baby sy. Umur 2 bulan sekarang. Masq dia umur sebulan haritu selalu sangat muntah mcm cair2 tu. And sampai sekarang bnyk air liur. Pernah hampir nk tersedak. Memang kena pantau selalu. Kalau siang, sy tiarapkan baby. Susah sendawa so bila lepas susu tu sy tegakkan dia lebih kurang setengah jam. Lepas tu baru baringkan secara mengiring. Ni tips dari Dr KK. Saya memang suka minum horlicks tapi rasanya macam takde kaitan.

Kena rajin sendawakn baby. Klu baby tido x sempat sendawakn, kena mengiringkn baby wktu tido. Nnt dia dh bgn terus sendawakn. Pstu bg susu kena tinggikn sikit kepala dia. Jgn bg susu bertakung kt tekak. Tu yg sbbkn sendawa.

Sis kurangkanlah minum horlicks tu. Tengok baby macam mana. Lebihkan sayuran hijau dan sup². Bab air liur tu, sy tak pasti. Mungkin tabiat anak sis macam tu. Jadi, kena kerap la je laa supaya baby tak tersedak.

Cuba sis cari teknik lain cara sendawakn bayi, kali ada cara yg lebih effektif dan lebih cepat supaya baby cepat sendawa dan dpt elak dri baby muntah susu..

Sama macam anak saya.. susah nak sendawa.. selalu takungkan air liur.. risau ni..😰

Normal tu mcm anak saya juga bila g doctor, doctor kata x de pape so jgn risau.