Berapakah Kuantiti Susu Yang Diperlukan Oleh Bayi Berusia 2-3bulan?

Anak saya menyusu badan sepenuhnya. Sekarang dia berusia 3bulan. Saya tak campur dengan susu tepung. Berat sewaktu lahir 3.25kg. Last timbang masa dia 2bulan berat hnya 4.4kg. Bila saya bawa anak saya berjumpa dengan orang, semua orang kata anak saya ni halus,kecik dan kurus. Kena banyak kan susu kepada baby ujarnya. sampai mak mentua cakap mungkin susu saya tak ada khasiat. sedih rasa hati ni. Tapi baby tak ada pun meragam kelaparan ke apa dan dia tidur dgn lena. Susu saya banyak je, sampai kerap baju basah. tapi baby yg kurang menyusu. Dia menyusu badan pun hanya kurang dari 10minit. macam mana nak buat baby kuat menyusu? bila saya paksa dia menyusu lagi, dia akan menangis. saya dah cuba berikan dia susu formula baru-ii ni tapi dia hnya hisap 1oz shja sekali hisapan. saya berikan sehari 2-3x sehari sebab dia kerap tolak susu botol. then dia nk juga susu badan walaupun hisap hanya kurang dari 5minit baru dia boleh tidur smula. Saya suri rumah. terima kasih kepada memberi pendapat dan tips. Saya baru ada anak pertama, banyak yg saya tak tahu lagi dan masih belajar.

2 Các câu trả lời

Xde susu badan yg x berkhasiat sis,keep strong jngn dngarkan sngt makcik² bawang tu, Anak sy dua² full bf dua² bdn kecik mmng ramai jgak yg ckp anak sy ni kurang susu smpai mak mertua sy cuba untuk bgi mkn dia tpi sy tolak sbb sy ykin memang bdn dia yg kecik bkan susu sy yg x berkhasiat, Bila baby sis tidur slpas mnyusu try geletek kaki dia biar dia hisap blik susu sis, Kerapkan menyusukan baby tiap² 2jam bila mlm kerap bngunkan baby untuk menyusu,insyaallah berat badan baby naik. 😊

5y trước

Dia memang menyusu tiap dua jam. Kekdng tak smpai sejam dia minta susu lagi. Saya berikan sahaja. Tiap kali dia sedar, saya berikan dia susu. Terima kasih berikan kata kata semangat kepada saya 💕

Tak apa sis, asalkan berak kencing anak sis cukup mcm biasa dan tiap bulan ada peningkatan berat, ok je. Ni nurse kk saya cakap hehe. Sis try makan makanan berlemak, bergoreng kalau nak tambah berat baby. Tapi mmg tak ada istilah susu ibu tak cukup khasiat. Sis kuat semangat ya

5y trước

dia memang stiap bulan ada peningkatan berat badan cuma dia tak lebih dri 500gram. Terima kasih sis berikan kata kata semngat. Nnti saya akan cuba tips yg awak berikan.