Bayi kuning (jaundis)

Anak saya masuk 15hari, 1st check kuning 113 sampai hari ke 14.. kuning semakin tinggi..230,saya darah 0+, peluang untuk anak kuning memang tinggi.. Apa petua untuk turunkan kuning bayi? ##mommybuntu ##firstbaby

8 Các câu trả lời

Susukan bby kerap.. Especially malam. Kalau yg susu formula tu, atleast setiap dua jam susukan bby walaupun bby tido, bangunkan dia utk menyusu.. Biar dia kerap kencing & berak.. Saya pun mcm sis juga dulu. Kena prolong jaundis, mandi herba pun tak membantu.. Tambah lagi xde susu ibu.. Ai susu lambat keluar.. Hari 6 br ada susu tu pun sikit.. Bila dh start minum susu ibu, baru ada kurang sikit jaundis bby tp masih tinggi.

Kalau baby breastfeed, mommy boleh cuba minum susu kambing, & kerapkan breasfeed bagi anak buang air besar selalu. Mommy kalau boleh kurangkan makan benda2 berempah sangat sementara anak kuning ni. Takyah lah jemur2 ni. Nurse pun memang tak bagi. Dalam buku baby pun ada tulis kan

Klo sy la..ank 1st sya bgi jua anggur hitam..titik kn dlm mulut baby sikit sblm ke klinik..ank 2nd sy mndikn air sirap jga sblm ke klinik....ank2 sya mmg xserasi dgn herbal cina tu..lgi tggi...drah jnis 0 mmg lmbt nk pulih kuning..try n errorr

hye mommy..mommy bole cba bg susu s26 kotk purple. .maaf bkn sye utk tdk bf..tp ny staff nurse yg mtk bg susu s26 2 utk trun kn kning. mcm sye. .sye byk kn bf. tp kning x trun2 ..sye bg s26 tu alhamdulillah byk trun..cba la mommy 😊

Mandikan baby dgn rebusan air daun kuchai. Tp jemur baby tu setiap pagi, bila matahari kluar. Sis try semua.. Minta baby cepat turun kuning.

Sis pg kedai ubat cina, beli uncang utk anak kuning, rebus uncang tu, biarkan suam2 atau campur dgn air paip biasa, mandikan baby. Insyallah

Boleh juga sis pagi2 jemur baby, antara jam 7.30 pagi hingga 8.30 pagi.

mandikan bayi dgn belimbing tunjuk