Vaksin gabung

Anak saya kena gabung vaksin 3 bulan dan 4 bulan masa 9/9 nanti. Alasan sebab appt kk penuh katanya. Ada ke mommies yang berpengalaman macam saya? Baby macam mana? Meragam ke? Kita risau kalau tiba tiba demam. Masa cucuk 2 bulan anak saya okay je, cuma tidur lama sikit masa balik dari klinik. #firstmom #vaksin #ingintahu

17 Các câu trả lời

baby sy masa appt 6bln yg dpt 2 vaksin pn sy mintak asing, alhamdulillah nurse ok je mula² dia suruh sy dtg bila² utk vaksin kokol pny, sy ckp nurse je la yg bg date, sng sy nak ejas masa nt & dia bg gap 1mgu slps vaksin campak tu. . lps vaksin campak baby mcm xbrpa nak angkat tangan yg kena jarum tu, agknya sakit kot tp esoknya alhamdulillah ok je, lps vaksin kokol plak esoknya baby mcm ada panas sikit bdn dr kepala smpi kaki, tido pn lama biarpn 2-3x waktu tdr. sblm mandi mlm tu panas dah surut tp masa tu baru sy bg baby ubt demam yg kk bg, alhamdulillah esoknya baby dah ok. . ada yg suggest bg baby minum gripe water kalo baby demam

anak saya masa cucuk Alhamdulillah tak pernah demam,tumbuh gigi pun sama, tumbuh gigi geraham pun tak pernah demam, senang cakap memang tak pernah lah demam,ada lah sekali dia tertinggal cucuk sebulan bulan depan tu kena cucuk sekali 2 kiri kanan,tak demam tapi bengkak kiri kana tak boleh. jalan,dan menangis sepanjang malam😅 tapi satu malam je lepas tu dia oke,tapi yang ni doktor akan tanya nak buat satu2 ke nak terus sekali 2,kita bileh je pilih,hari tu silap saya pilih sekali cucuk terus 2,bengkak kaki anak saya kiri kanan🤭

Anak first saya dulu pernah kena vaksin gabungan macamtu. Demam panas hampir seminggu, muntah2 teruk hampir 2 minggu. Gi klinik, diorang cakap effect biasa je tu. Sedih tengok anak saya setiap kali menyusu mesti muntah banyak sangat. Lepastu menangis sebab lapar. Lepas kejadian tu, itulah kali terakhir anak saya disuntik vaksin. Lepastu saya terus buat surat refuse vaccine. Sampai anak saya elok tak pernah sakit teruk. Kalau demam pun sehari je dah sihat, tu pun tak panas sangat.

Saya monthly check up & vaccine anak kt swasta & pernah delay sebab anak tak sihat tp paed taknak ambil risiko gabungkan dgn yg next month punya even dah masuk bulan baru. Swasta kan seram la kalau jadi pape patients boleh saman. Taktau la actually boleh ke tak

kalau risau, cakap je tak nak sis. nak buat satu2 jugak. lambat sikit takpe tak ada masalah. bila gabung ni nanti kalau ada side effect apa2 kita takleh nak pinpoint vaksin yg mana satu yg buat dia masalah tu.

anak saya pernah gabung 2 vaksin 1 masa.. 2x kena sebab masa musim covid dulu.. Kurangkan check up kalau xsilap.. Alhamdulillah anak saya okay je.. tapi kalau puan xnak sebab takut kadang anak xtahan boleh demam, so cakap je dekat nurse puan xsetuju..

Alhamdullilah baby saya tak meragam.Sebab vaksin yg dorang bagi tu saya tanya dulu apa benefit dia utk baby.So bila dengar penjelasan dorang saya direct cakap ok.Baby now dah 6 bulan lebih tunggu temujanji utk 6 bulan lagi utk bulan ni.

3t trước

Ms Khayla tak menjawab soalan. Time tu gabung vaccine yg mana? Ke semua anak tu mmg pernah gabung vaccines? Ke tak faham soalan?

Kesian kat baby kalau gabung…ank sy tiap kali cucuk mmg demam.tp sesetengah bdk xdemam tp kesian la cucuk sakit..sy pn xsanggup tgok kalau ank sy kne cucuk suh misi cpt2 cucuk..meraung skt.kalau kne gabung lg sakit

sy pnh msa tu ank bru 3 bln vaksin kne gabung lps Raya msa tu kne amk dua injection ank dmm truk msa tu.. pd pndapat sy baik amk asing2 , tp tpulang la pd puan, ank sy kne peha Kiri gn kanan blik je dmm truk

ckp dgn nurse nk cucuk satu2, tak nak gabung. mn blh gabung gitu. demam baby kita y mjaga plak. ksian baby. sbagai mak ckp sy nk cucuk 3 bulan dulu. next month baru cucuk 4bln