perlu ke bedung

Anak saya bru nk msuk 3 bulan berat 6kg kalau balik kg makcik2 selalu bising suruh bedung. bedung ni wajib ke tak sebenarnya dn utk apa? sbb anak saya badan dia berlemak jd dia tk suka kalau kena bedung mesti dia bukak blik

18 Các câu trả lời

tak wajib tapi depends la dekat bby sis. klo ok je tido tanpa dibedung tak tersentak/terkejut time tido. ok je sis tak bedung. no worries. umur bby sy pon 3 bulan, berat 6.2kg. skrg sy just bedung bila nk tidokan dia je. nk bagi dia tido lena sikit, xde terkejut2. klo bby sy nangis pon sy akan bedung dulu, rasa bby lagi mudah nak ditenangkan compare ngn bila dia xdibedung. waktu lain sy xbedung pon. biar je dia explore. & bila bby sy dah boleh meniarap nanti, baru sy off bedung dia. sis boleh google benefit bedung bby & refer utube cara bedung bby dgn betul. klo sis nak double check la cara bedung yg sis buat tu ok ke tak. again bby kita yg jaga so, kita yg tahu peel bby kita sendiri. org lain xblh paksa2 sis ok.

bedung ni nak elak moro-reflex (terkejut2 time tidur) so kalau asik tersentak2 time tidur, baby tak dpt tidur yg optimum. tu yg nanti merengek apa semua. bedung ni ikutlah sampai umur berapa yg selesa. ada org sampai anak dekat setahun, ada org 3-4 bulan dah off bedung. kalau anak jenis tidur senang, tidur ok takda masalah, tak bedung pun takpe. nk bg anak diam2 time bedung, mesti kena luruskan tangan dia, jgn bg bengkok ke bergerak2, baru senang😊

saya bedung sampailah masuk 4 bulan terus tak bedung dah. bedung selagi dia tak pandai meniarap & berpusing. once dah pandai berpusing & meniarap tlg jangan bedung sebab bila dia terlungkup ke bawah dia tak dapat selamatkan diri. selain tu bayi yg bawah 3 bulan ni masa dia tidur dia selalu terkejut2 (moro reflect) sebab tu kita kena bedung utk bagi dia tidur lena. saya jawab drpd sudut saintifik & psychology kanak2 lah kalau ikut org tua sampai setahun pun dia suruh bedung 🤣

bedung ni tak wajib pun, ikut atas baby, nak elak baby terkejut masa tidur, dia rasa selamat mcm kena peluk.. mcm saya, walaupun anak ok berbedung sebelum ni, saya takkan bedung masa jaga, saya cuma bedung bila baby saya dah agak mamai nak terlelap.. kalau malam pun awal2 je saya bedung, dah sebulan saya try tak bedung ok dia tak terkejut, saya biar je dia tidur tak berbedung.. sekarang 2 bulan setengah, siang pun kalau dia tidur tak lena je saya bedung, biasanya saya biar je..

anak saya pun tak suka berbedung. saya last pakaikan dia bedung masa dia umur 2 bulan. lepastu baru saya biarkan dia bebas even time tidur pun. sebab time siang saya ajar dia tummy time & bergerak gerak. malam saya biarkan dia tidur tanpa bedung. takpalah puan. kalau camtu time makcik tu ada baru puan bedungkan baby. diorang punya mindset memang macamtu. dah terikut dengan zaman dulu punya

Bedung tak wajib.. bedung utk elak bby terkejut .. dalam pantang pun ada certain budak yg tak suka, sy dalam pantang pun mmg dh bebas bedung.. just letakkan napkin yg dilipat atas dada utk elak terkejut.. Mitos ye kalau diorg cakap bedung utk elak kengkang. Kalau anak suka pakai, tak suka tak perlu.. org tua2 mmg gitu. Kdg buat dgr tak dgr je

saya bedung time nk tido je, waktu berjaga saya biar je dia explore bukan sepanjang masa dibedung. anak pon kena jugak explore untuk motor activity. takde baby yg tak suka dibedung sbb dlm perut pon dia sempit macam dibedung. sama jigak macam mitten dan booties. ada makcik2 sruh pkai sarung tangan walaupun dh besar

anak sye keluar dri hospital dh xnk bedung dh. kalau dibedungkan mengamok2 dia. xbebas, kena pulak time panas. lagi la dia mengamok. makcik2 ramai tanya knpe x bedung. sye buat x kesa pon. anak sye. bukan anak dorg. sye cuma selimutkan je anak dgn kain bedung tu. dia tido kekdg tekejut2 sye ltk kn bantal nipis je kt atas dada. xde tekejut dh.

Tak wajib pun! Bedung ni fuction dia, menenangkan baby and bila dia tidur, dia tak terkejut terkejut. Ada kajian cakap bedung bagus sebab baby akan rasa macam dalam perut ibu masa pregnant. Saya stop bedung awal jugak sebab anak asyik terkeluar tangan. Lama lama tu dah malas dah

mak sy pun xsuruh bedung anak sy sbb anak sy mmg xsuka dibedung kalau tk dia mengamuk 🤣 2 minggu je sy bedung dia lepas tu tak bedung dh.. skrg anak sy dh 4 bulan ❤️ so far ok je terkejut cmne pun dia boleh tidur balik