ANAK NAK MASUK 3 TAHUN STILL PELAT ( BAHASA ALIEN )

Anak saya berumur 2 tahun 10 bulan. Tapi masih pelat cakap , tak pandai sebut nak susu atau pape. Just bagi isyarat saje... Bila nyanyi masa tgok cartoon dia nyanyi pelat tp still boleh faham apa dia ckp , n ada nada nyanyian dia. Sape ada pengalaman mcm ni . Apa perlu sy buat...

2 Các câu trả lời

Anak 1y6m speech delay, therapy sendiri kat rumah sekarang 2y6m dah bercakap. Kena banyak borak dengan dia. Keep it short and simple. Jumpa apa2 explain kat dia itu apa ini apa. Biar ada kata sifat, kata kerja. Video2 yg dia tgok membantu sikit dari segi tambah vocab tapi dia faham ke? Sebab tgok video hanya komunikasi satu hala. Bila dia bercakap dengan real person baru dia boleh interact betul2 😁

2mo trước

saya mmg bercakap mcm biasa ngn dia... dia faham saya cakap , saya suruh itu ini dia faham cuma x dpt balas balik... therapy sendiri x jalan

ank no4 sy camtu..pelat n berbahasa alien sampai nk masuk 4 tahun..tp alhamdulillah masuk 4 tahun dia dah mule ckp elok n ansur2 bahasa alien hilang.. skarang dah 7 tahun..budak y bijak..klau bercakap xleh lawan dia🤣

2mo trước

insyaAllah..tp kite ttp kena bantu..bnyk berkomunikasi dgn dia..bnyk tunjuk n ulang ayat2 mudah.bawak dia keluar..bila nampak pokok..burung..kucing..ulang2.lg elok dedah dia pd persekitaran n bergaul dgn bdk sebaya.ank sy mmg lewat bercakap..masa 2 tahun tu baru sebut ma pa.. semua tunjuk n alien.