minta pendapat anak setahun

anak saya 5/5/23 sembelit sampai keluar darah then pegi klinik dapat ubat sembelit dan doc suruh beli probiotik kat farmasi . ubat sembelit yg dapat dari klinik tu kena minum 1 bulan . so ubat dari klinik tu da habis saya beli ubat sembelit kat farmasi sebb staf klinik bagitahu kalau ubat sembelit da habis boleh beli di farmasi staf farmasi bagitahu ubat kena minum 5ml tapi saya call klinik untuk dapatkan kepastian sama ada anak saya kena minum 5ml atau kena ikut dos yg klinik syor kan . so klinik bagitahu ikut dos lama yg saya bagi sebelum ni persoalan saya bila saya bagi ubat semblit yg dari farmasi ni anak jadi cirit cirit aja . bila call klinik staf cakap kalau cirit kena turunkan dos . apa perlu saya buat ya ? rasa macam nak stop ja ubat sembelit tu da takyah minum . hmmmm sekarang saya bagi probiotik ja #bantusharing #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby

2 Các câu trả lời

Ubat sembelit mmg mcm tu awak. Kita punya usus nie panjang dan berbelit. So, bila anak awak sembelit, mmg kena ambik ubat sembelit tu untuk soft kan najis die dr atas sebelum bawa ke usus bawah nk membuang tu. Effect ubat najis nie, najis tu mmg akan nampak cirit @ berair @ die keluar mcm waterfall. Awak kena bg hari2 sampai 1 peringkat awak akan jumpa najis die keluar ketul2. Itu adalah pengakhiran najis untuk masalah sembelit anak awak selama nie. Kalau rasa lpas bg Lactul tu anak berak lebih dari 2 kali, boleh bg alternate days. Hari nie bg esok x bg, hari esoknye bagi. Mcm tu lah.

1y trước

Dalam 2 hari lah die sembelit tu.. Sy rasa dah cukup dah die makan ubat sembelit tu. X perlu sampai sebulan pun. I am very sure die berak byk kali pun punggung die boleh jadi melecet kan.. Cuba monitor 2, 3 hari nie tanpa ubat tu. Tgk najis die mcm mana juga.

kalau najisnya dah cair,xyah bg dlu ubat tu..tgok mcmmana najis dia..