Betul ke kena tukar nama anak kalau anak tu asyik nangis je..stress pulak bila org asyik suruh tukar

Anak menangis waktu yang sama setiap hari..

17 Các câu trả lời

Tak jugak sis . Hanya tukar nama panggilan atau timbangan dia . Contoh nama penuh Siti Sumayyah , panggil la baby , manja , cinta , adik . Kang tak pasal naik turun jpn sebab org suruh tukar nama . Anak saya pun org tak guna nama betul dia bila sebut atau panggil . Orang taman sini bahasakan mcm mana parents saya panggil nama timbangan tu dekat baby saya . Sampaikan nama betul baby saya pun org taktau 😅

tak perlu sampai tukar pun sis..anak sis mungkin high need baby..anak sy hampir 2tahun cmtu,bila dah pandai cakap n boleh express ape dia nak,nangis pun dah kurang 95% sy boleh kata.. bykkan bg dia explore/buat aktiviti2 fizikal sbb biasanya jenis high need ni mmg energy banyak yer..susah nak tdo selagi tak betul2 penat..

dah try ketuk2 pintu? hehe gurau je sis😂 yg sye tahu,tukar nama panggilan je..mcm makcik sye.. nama dia Siti Hafshah tapi kami 1 family panggil dia Intan.. sye umur 11 tahun baru tahu nama makcik sye Siti Hafshah.. mcm tu la kiranya...x perlu tukar nama sebenar pun cuma bila dia dh besar kena bagitahu la nama betul dia apa..heheh

Tak perlu pun.. dulu adik saya pun kuat nangis, orang suruh tukar nama.. ayah siap kene angkat sumpah sebab adik da lebih sebulan.. tapi sama je kuat nangis juga smpai da sekolah 😂😂😂 yg tak boleh tahan dlm kereta boleh nangis dari selangor smpai pahang 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

2y trước

Sawan tangis kot

Anak buah sy asyik sakit,org kata nama x serasi,kmi x tukar nama betul dia,just tukar nama panggilan..heheh nama dia afiyah tp jd syahidah..smpi skrg umur 5 tahun lekat panggilan tu,tp dia tetap tahu nama sbnr dia,kdg2 dia bahasakn diri dia kaka afiyah atau kakak cida..comel ja..

Suruh suami azan dulu dalam rumah. Kalau ada yang balik lewat malam, baca doa & surah sebelum masuk. Waktu maghrib, tutup semua pintu dan tingkap. Kalau semua dah buat, masih menangis, mungkin baby jenis high need. Perlukan kesabaran dan support daripada keluarga.

Br lps baca psl baby menangis ni. Sbb sy br lps fasa ni dan samalah org tua2 ckp sbb psl nama(dlm islam kata takde pun asalkan nama anak maksud yg baik). Sorry nak tanya, jgn salah faham ye, baby br lps vaksin ke? Mungkin aefi. Aefi boleh berlarutan selama 3bln.

Takyah tukar. Takdenya lah nama tu punca nangis. Mungkin bbay tak selesa ke kan. Sebb budak ni tak pndai lagi nak cakap bgitau dia tak selasa . Lagipun skrg cuaca tak menentu. Sekejap panas sekejap tu hujan pulak.

tak payah tukar nama rasanya, just tukar nama panggilan tuh je. maybe time pregnant awak ada terkenan dgn nama tuh tapi awak tak letak ke, cer panggil nama tuh or panggil nama yg rasa dia okay.

Kalau ada jumpa ustaz. Ustaz kata nama xsesuai ke apa, just tukar panggilan je, mungkin nama tu berat utk dia, tp tukr nm tu pggl dgn nama yg ada maksud juga la, jgn pggl nama manja2